Putin a evocat posibilitatea unor atacuri asupra procesului de votare din alte tari, actiuni lansate "patrioti rusi liberi", comparati de liderul de la Kremlin drept artisti. El a explicat ca, "daca sunt intr-o dispozitie buna, pictorii se trezesc de dimineata si picteaza tablouri". "La fel si hackerii. S-au trezit astazi, au citit ca acolo se intampla ceva in relatiile interstatale. Daca sunt patrioti, se apuca sa procedeze asa cum cred ei ca e corect in lupta impotriva celor care s-ar fi exprimat incorect la adresa Rusiei", a detaliat seful statului rus.

Comentand, autorul articolului din New York Times crede ca, dupa toate probabilitatile, Putin incearca sa o "ia inaintea evenimentelor". "Nelinistit, probabil, de perspectiva ca, pe masura ce anchetele din SUA vor scoate la iveala dovezi incontestabile despre implicarea Kremlinului sau, cel putin, a rusilor, in atacurile cibernetice, liderul de la Kremlin adopta o linie de aparare preventiva, asa cum a mai procedat, de altfel, cand s-a aflat despre trupele trimise in secret in Ucraina, in 2014, si in Siria, la sfarsitul anului 2015".

In Rusia, granita dintre actiunile statului si ale persoanelor private este, deseori, destul de spalacita. Dar acest lucru ii asigura Kremlinului libertatea de a nega, de a respinge toate eventualele acuzatii, daca nu vrea ca numele lui sa fie atasat de unele evenimente.

"Un maestru in tulburarea apelor si crearea de incurcaturi, Putin a avansat o serie de teorii alternative, care pot ajuta Moscova sa faca fata tuturor dovezilor care pot demonstra ca urmele duc in Rusia", scri mai departe autorul materialului.

Declarand ca tehnologiile moderne permit crearea unor urme false, Putin a subliniat: "Pot sa-mi imaginez si varianta cand cineva face ceva intentionat, lanseaza un lant de diferite atacuri astfel incat sursa acestor actiuni sa fie reprezentanta pe teritoriul Federatiei Ruse".