"În cazul împrumuturilor acordate companiilor nefinanciare, condiţiile de creditare s-au menţinut la un nivel constant raportat la perioada anterioara, excepţie făcând creditele acordate pe termen scurt companiilor mici şi mijlocii, pentru care condiţiile s-au înăsprit moderat. Pentru următoarele 3 luni, instituţiile de credit anticipează o înăsprire semnificativă a standardelor de creditare pentru creditele de consum şi, respectiv, marginală pentru împrumuturile ipotecare. În ceea ce priveşte companiile nefinanciare, standardele de creditare sunt aşteptate să se menţină şi în T2/2017 la un nivel similar celui curent", se spune în raport.

Raportul mai arată că în primul trimestru din 2017, cererea de credite s-a majorat semnificativ atât în cazul împrumuturilor de consum acordate populaţiei, cât şi pentru creditele destinate achiziţiei de locuinţe şi terenuri. Cererea pentru credite destinate companiilor nefinanciare a înregistrat un avans marginal.

În trimestrul următor, băncile preconizează creşterea cererii atât în cazul împrumuturilor de consum destinate populaţiei, cât şi pentru creditele ipotecare. Estimările pentru T2/2017 ale instituţiilor de credit cu privire la cererea venita din partea companiilor nefinanciare sunt în sensul majorării marginale a acesteia faţă de valoarea înregistrată în trimestrul curent.

"Potrivit raportărilor instituţiilor de credit, preţurile imobilelor rezidenţiale s-au majorat în T1/2017. Băncile estimează că această tendinţă va continua în trimestrul II. Cererea pentru creditele de achiziţie de locuinţe şi terenuri a crescut semnificativ în T1/2017, iar instituţiile de credit prognozează că aceasta va cunoaşte un avans important şi în următoarele 3 luni. În T1/2017, rata solicitărilor respinse de către bănci a rămas relativ neschimbată în cazul creditelor ipotecare", se mai spune în raportul citat de agerpres.