Îmbunătăţirea calificativelor vine în urma relaxării restricţiilor asupra mişcărilor de capital în Grecia. "Această relaxare ar putea permite revenirea depozitelor în numerar în bănci, sporind încrederea în sistemul bancar elen. Ne aşteptăm în următoarele săptămâni la o uşoară majorare a depozitelor", se arată în comunicatul Standard and Poor's.

Totuşi, agenţia avertizează asupra profilelor financiare fragile ale băncilor, pe fondul situaţiei economice slabe şi al mediului operaţional din Grecia, nivelului ridicat al creditelor neperformante şi profitabilităţii scăzute. S&P se aşteaptă ca dependenţa instituţiilor de creditare elene de finanţarea de urgenţă furnizată de Banca Centrală Europeană să continue.

Conform datelor publicate recent de Banca Centrală a Greciei (BoG), valoarea depozitelor constituite la băncile elene a ajuns la 122,7 miliarde de euro în iunie, în creştere cu doar un miliard de euro faţă de luna precedentă.

În ultimele luni, Banca Centrală Europeană a redus plafonul finanţării de urgenţă destinată băncilor greceşti (ELA), după ce restricţiile asupra mişcărilor de capital şi acordul dintre Guvernul de la Atena şi creditorii internaţionali au dus la diminuarea retragerilor de depozite din bănci. În iunie, finanţarea ELA s-a situat la 54,4 miliarde de euro.

Cele patru mari bănci greceşti - Piraeus, National Bank of Greece, Alpha şi Eurobank - sunt prezente şi pe piaţa din România, scrie agerpres.