În dezbaterile din plen, deputatul liberal Andreea Paul a susținut că "Guvernul Ponta schimbă mai des regulile fiscale decât se schimbă vremea".

"Nu există un rău mai mare făcut de vreun ministru de Finanțe decât păcăleala fiscală. Modificările fiscale dese și nepregătite cu un singur scop: folosirea Codului fiscal ca instrument politic de imagine, din rațiuni pur electorale. Loteria bonurilor fiscale are soarta impozitării bacșișului, supusă schimbării schimbărilor. Ambele măsuri inițiate și ratate de către actualul Guvern au transformat civismul fiscal în amuzamentul fiscal", a susținut Paul.

Ea a anunțat că PNL nu va vota proiectul de lege. "Măsura loteriei bonurilor fiscale este neprofesionist adoptată. (...) Nota de fundamentare nu prevede niciun impact financiar pozitiv asupra veniturilor bugetului din acest an sau din anii viitori. Singurul impact financiar este cheltuiala de 10 milioane de lei pentru premierea câștigătorilor din fondurile dedicate acțiunilor generale ale Ministerului Finanțelor", a afirmat Andreea Paul.

În opinia acesteia, loteria bonurilor fiscale este o "păcăleală", deoarece "ceea ce a fost adoptat și aplicat acum o lună se modifică în prezent în sensul limitării numărului de câștigători".

Potrivit raportului Comisiei de buget, la extragerea loteriei bonurilor fiscale se va acorda un număr de maximum de 100 de premii. Unitatea teritorială a administrației fiscale unde a fost depus în original bonul fiscal câștigător va elibera titularului bonului o copie pe care este scris că este conform cu originalul și conține un număr unic de înregistrare atribuit automat printr-o aplicație informatică la nivel național.

O listă cu bonurile prin care au fost revendicate premiile se va publica pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice și pe cel al Autorității Naționale de Administrare Fiscală. Dacă în urma centralizării listei bonurilor fiscale prin care s-au revendicat premiile se va constata depășirea numărului maxim de premii care se acordă, se va proceda la extragerea aleatorie a unui număr de 100 de bonuri fiscale câștigătoare.

În situațiile în care ulterior efectuării unei extrageri se constată erori de natură tehnică în desfășurarea acesteia care nu vizează caracterul său aleator, se va considera că extragerea a fost efectuată corect, iar premiile se vor acorda câștigătorilor în urma extragerii și după desfășurarea procedurilor.

Proiectul de lege a fost adoptat de Senat pe 11 martie, Camera Deputaților este for legislativ decizional.