Un grup de astrofizicieni din Statele Unite au elaborat proiectul unui sistem de aparare planetara impotriva asteroizilor, lucrare postata pe site-ul arXiv.org.

In opinia oamenilor de stiinta, modificarea directiei de deplasare a bolizilor cosmici care rerpezinta un pericol real pentru Terra poate fi realizata cu ajutorul unor puternice instalatii laser. De asemenea, exista posibilitatea ca asteroizii care constituie o amenintare sa fie distrusi.

Expertii sunt convinsi ca un flux puternic de raze laser va permite incalzirea asteroidului pana la o temperatura cand aceasta va incepe sa se evapore, procesul de eliberare a substantelor incandescente antrenand un jec reactiv care va schimba traiectoria de zbor a bolidului spatial.

Potrivit oamenilor de stiinta, conceptul lor se inscrie in proportiile de dimensiuni si greutate ale proiectului pus deja la punct de NASA privind deplasarea asteorizilor de pe o orbita pe alta, Asteroid Redirect Mission (ARM) si care este parte a programului de cucerire a planetei Marte pentru anii 2030.