Statele Unite se confrunta cu reala posibilitate a victoriei candidatului din partea Partidului republican, Donald Trump, ceea ce inseamna ca Trump poate ca, intr-adevar, Trump poate deveni presedinte. Campania lui Hillary Clinton poate lua sfarsit dintr-o serie intreaga de motive, absolut evident. Uneori, alegerile sunt imprevizibile, iar preferintele alegatorilor inconsecvente.

Ceea ce inseamna ca, in ianuarie anul viitor, la Casa Alba s-ar putea instala o persoana pe care nu o intereseaza ca presedintii Obama, Clinton, Reagan, dar si Johnson, NIxon si Truman vorbeau despre "interesele noastre comune".

Trump se pronunta in favoarea torturii, a deportarilor in masa si discriminarii rasiale. El declara deschis ca nu-i pasa daca Ucraina va adera sau nu la NATO. De fapt, Trump nu este interesat nici de NATO, cu garantiile ei de securitate. In privinta Europei, el a scris deja ca "toate conflictele lor nu merita viata americanilor". Iar retragerea din Europa va permite SUA sa economiseasca anual milioane de dolari. In orice caz, Trump prefera compania unor dictatori decat a unor democrati. "Cu astfel de oameni, te poti intelege", a spus el referindu-se la Rusia. "Am avut relatii excelente cu Putin", a adaugat el.

Trump nu numai ca nu este interesat de aliantele Americii, dar nici nu le va putea pastra. De altfel, americanii nu sunt singurul popor pentru care aliantele constitutie o povara. Peste un an, Franta isi va alege alt presedinte, iar unul dintre principalii pretendenti este liderul Frontului Popular, Marine Le Pen, care a promis sa scoata tara sa din NATO. La fel ca Trump, ea mizeaza pe relatii stranse cu Rusia, care-i finanteaza, de altfel, campania electorala.

Intre timp, Marea Britanie se pregateste de referendumul in urma careia se va decide viitorul tarii ca membru UE. Iar daca britanicii vor opta in favoarea iesirii, este destul de probabil ca si alte tari UE sa doreasca organizarea unor consultari populare similare. Premierul Ungariei, Viktor Orban, nu pare deloc impotriva renuntarii la Occident pentru o strategica alianta cu Turcia sau Rusia.

Un Occident unit, intimidarea nucleara si armatele regulate ne-au oferit mai bine de o jumatate de secl de stabilitate politica. Spatiul economic unic ne-a ajutat sa ne imbunatatim nivelul de trai si sa aducem bunastare in Europa si America de Nord. Dar ne-am obisnuit sa interpretam toate astea ca pe ceva care ni se cuvin de la sine. De aceea, nu ne gandim ca, la un moment dat, am putea pierde, pur si simplu, totul, avertizeaza Anne Applebaum.