„Daca partea rusa va persista in actiunile ei, SUA si comunitatea internationala vor face astfel incat Rusia sa plateasca scump pentru incalcarea dreptului international”, a declarat Obama inaintea intalnirii sale cu omologul sau ucrainean, Arsenie Iatseniuk. „Fiti convinsi ca avem o sustinere puternica”, a adaugat seful administratiei americane.

„Daca Rusia nu isi regandeste pozitia, iar pana acum nu avem, din pacate, semnale in acest sens, vom fi nevoiti sa trecem la urmatoarea faza de sanctiuni”, a avertizat Merkel, citata de Deutsche Welle. „In cazul in care Moscova nu va accepta formarea unui grup de contact, ministrii de externe ai tarilor UE vor decide noi sanctiuni”, a subliniat cancelarul.

Deocamdata, Occidentul nu a trecut la embargou economic, sanctiunile limitandu-se la interdictia de viza pentru anumiti functionari, dar de rang inferior. Daca lucrurile se deterioreaza, iar starea de confruntare se accentueaza, masurile se vor extinde asupra unor oficiali, acuzati de coruptie in Ucraina si SUA. Intr-un comentariu pe aceasta tema, agentia Associated Press cataloga demersurile Occidentului drept „cel mai sever embargou de la razboiul rece”.

In plus, potrivit informatiilor cotidianului Wall Street Journal, pe langa inghetarea conturilor anumitor responsabili rusi, Casa Alba ar putea decide sanctiuni impotriva bancilor rusesti cu posibilitatea ulterioara de a izola Rusia de sistemul in dolari.