Aproape 90% din cei aproximativ 12.500 de angajaţi Alitalia au participat la procesul de consultare care s-a derulat pe parcursul mai multor zile, respectiv de joi până luni după-amiază. La finalul zilei de ieri, procentul celor care au respins acordul a depăşit pragul de 50%. Consiliul de Administraţie de la Alitalia a fost convocat pentru ziua de marţi, "pentru o evaluare a rezultatului negativ al consultării", a anunţat compania într-un scurt comunicat.

Potrivit unor surse sindicale, compania va profita de reuniunea de marţi pentru a se plasa sub regim de administrare specială, conform căruia Guvernul va fi rugat să desemneze un administrator care va evalua dacă Alitalia poate fi restructurată sau ar trebui lichidată.

Conducerea companiei aeriene a avertizat anterior că este esenţial ca angajaţii să aprobe planul de restructurare pentru ca Alitalia să primească noi ajutoare financiare din partea acţionarilor, printre care se numără compania aeriană Etihad Airways şi băncile italiene UniCredit şi Intesa Sanpaolo.

Alitalia nu a mai înregistrat profit după 2002. Compania a fost privatizată în 2008, după un sprijin financiar generos din partea statului, iar din 2014 transportatorul Etihad a devenit cel mai mare acţionar cu un pachet de 49%, fără a reuşit însă să o readucă pe profit, relateaza agerpres.