Dar facturile neplatite de un client cheie, guvernul saudit, care intampina dificultati financiare din cauza reducerii drastice a veniturilor realizate din petrol, se acumuleaza si intreprinderea traverseaza o perioada neagra. Mare parte dintre cei 50.000 de angajati ai Saudi Oger, de diverse nationalitati, nu si-au primit salariile de luni de zile, spune Robert.

"Nu mai am bani, este greu", a adaugat el, explicand ca "nu are alta optiune" deca sa ramana la companie, pentru ca nu-si gaseste alt loc de munca. "Este o situatie disperata", recunoaste o sursa bine informata, descriind situatia familiilor care se confrunta cu aceleasi probleme ca Robert. "Nu isi pot permite nici macar bilete de avion pentru a se intoarce acasa", a mentionat respectiva sursa, citata de AFP.

Potrivit acesteia, greutatile intampinate de Saudi Oger nu au aparut peste noapte. "Proasta gestiune constituie una dintre marile probleme ale companiei", dar care s-au amplificat pe fondul dificultatilor economice ale Arabiei Saudite, generate de un deficit bugetar de 87 miliarde de dolari anul acesta.

Soarta intreprinderii familiale Hariri ridica doua intrebari, spune un om de afaceri libanez care lucreaza in Arabia Saudita. "In primul rand, pe fondul tensiunilor politice din regiune, bancile saudite vor continua sa finanteze Saudi Oger si, in al doilea rand, familia Hariri va reusi sa atraga un investitor si sa faca rost de bani?"

"Situatia financiara a grupului este prost gestionata de multa vreme", a subliniat omul de afaceri, vorbind de riscul unui faliment, in conditiile in care Saudi Oger trebuie sa faca fata unor concurenti puternici, precum Saudi Binladin Group si al-Seif. Robert sustine insa ca nici unul dintre proiectele companiei, printre care un hotel de cinci stele si un bloc turn in cartierul financiar al regelui Abdallah nu a fost anulat.