Danemarca, Italia, Austria, Finlanda, Suedia si Cipru sunt singurele tari ale Uniunii Europene care nu au salariul minim inscris in Constitutie. In aceste state, acest venit este stabilit fie de intreprinderi, prin negocieri intre partenerii sociale, fie prin acorduri de ramura incheiate intre mai multe sectoare de activitate.

Celelalte 22 de state membre au introdus deja principiul salariului minim. Chiar si Germania va institui, incepand din 2015, un salariu orar minimal de 8,50 euro (fata de 9,53 euro in Franta). Totusi, problema nu e nici pe departe rezolvata, din cauza decalajelor uriase, de la 159 de euro in Bulgaria sau 179 de euro in Romania, potrivit Eurostat, la 1.874 de euro in Luxembourg sau 1.502 in Belgia.

Avand in vedere diversitatea situatiilor economice, introducerea unui salariu mediu unic in Uniunea Europeana se dovedeste o misiune dificila. O realitate recunoscuta, de altfel, chiar de Comisia europeana. „Nu avem puterea de a impune o armonizare a salariului minim pretutindeni in UE, dar pledam pentru o generalizare a acestui tip de salarii”, au declarat, la acea data, oficialii de la Bruxelles.  Masura sustinuta de cele mai multe dintre aliantele europene.

Ce propun partidele europene?

• Socialistii: Un salariu proportional nivelului de viata

Paridul socialit european (PSE, care regrupeaza partidele socialiste si social-democrate), a facut din acest subiect o tema favorita. Martin Schultz, candidat la presedintia Comisiei europene, a propus un salariu minim european proportional PIB-ului fiecarei tari. Divizati, candidatii partidului au ajuns, intr-un final, la un numitor comun: un salariu minim in toate tarile membre UE, a carui valoare sa fie cel putin egal cu 60% din salariu mediu din fiecare stat.

• Verzii si Partidul de stanga vor o armonizare

Partidul ecologist european EELV propune „o convergenta automata spre cele mai inalte standarde sociale, pentru a pune capat dumpingului social”. Scopul fiind, fara alte precizari, de a garanta muncitorilor un nivel de viata decent, tinand, totusi, cont de situatia din fiecare tara.

Ca si PSE, Partidul stangii europene propune in programul sau introducerea unui salariu minim egal sau cel putin egal cu 60% din salariu mediu din fiecare tara, dar cu o agenda de convergenta spre un salariu minim european unic. Totusi, nu exista unanimitate deplina in aceasta privinta.

• Pentru PPE, salariu minim, dar nu unic

Jean–Claude Juncker, candidatul liderul Partidului popular european (PPE) la sefia Comisiei, s-a pronuntat in favoarea introducerii „unui salariu minim legal in toata Uniunea Europeana”. „Doresc, de asemenea, instituirea unui venit minim de insertie si un pachet de reguli comune privind dreptul la munca si concedieri”, a spus Juncker.