Valul de căldură care a afectat Peninsula Iberică la jumătatea lunii iunie s-a deplasat apoi spre sud-estul Europei şi spre regiunea Balcanilor, generând temperaturi de peste 40 de grade Celsius săptămâna trecută, însoţite adeseori de furtuni de vară violente, cu efecte devastatoare.

Începând din jurul datei de 18 iunie şi continuând timp de o săptămână, temperaturile ridicate au afectat şi vestul Statelor Unite, din Arizona şi până în regiunile din nord-vestul coastei pacifice. 20 iunie a fost o zi deosebit de fierbinte, întrucât în Las Vegas, Nevada, valoare din termometre a urcat până la 47,2 grade Celsius, iar în Needles, un oraş din California, temperatura a fost de 51,7 grade Celsius. Ambele localităţi şi-au egalat în acea zi recordurile absolute de temperatură.

OMM a avertizat că temperaturile diurne extrem de mari, asociate cu temperaturile nocturne ridicate, reprezintă o combinaţie periculoasă pentru sănătatea umană, întrucât corpul uman încearcă pe timpul nopţii să se recupereze după efectele negative generate de căldura diurnă. Temperaturile ridicate generează şi un stres major în agricultură, asupra apelor, furnizorilor de energie şi transporturilor, scrie agerpres.

Modificările climatice provocate de activităţile umane reprezintă un factor principal pentru apariţia temperaturilor înalte şi a valurilor de căldură, afirmă OMM, care avertizează că fenomenul de încălzire va continua să se manifeste. Specialiştii se aşteaptă ca valurile de căldură din vara acestui an să fie şi mai fierbinţi şi mai îndelungate în comparaţie cu cel înregistrat în iunie.