Astfel, actiunile firmei Adidas, locul doi mondial la productia de vestimentatie sportiva, au scazut cu 15% dupa ce conducerea companiei a anuntat o posibila reducere a profitului si inchiderea magazinelor sale din Rusia din cauza diminuarii cererii.

Cel mai mare constructor auro europeana, grupul Volkswagen a anuntat un recul de 8% al vanzarilor sale in Rusiain primele sase luni ale acestui an, comparativ cu perioada similara din 2013.

Seful concernului Siemens a avertizat, la ransul sau, ca tensiunea geopolitica din diferite regiuni ale lumii, inclusiv din Ucraina, constituie un "risc major" pentru ritmul de crestere a economiei europene.

Compania franceza Total a declarat ca, dupa prabusirea in Ucraina a avionului malaysian, a "inghetat" operatiunea de preluare a unui pachet de actiuni ale societatii Novatek, al doilea producator de gaze naturale din Rusia.

O posibila scadere a productiei a fost evocata si de compania British Petroleum, detinatoarea unei cincimi din actiunile gigantului rus Rosneft.

In acest context, bancherii din City-ul londonez au precizat ca pana nu va fi rezolvata criza din Ucraina, companiile rusesti nu vor mai putea lansa oferte publice initiale la Bursa din Londra. Veste proasta pentru companii precum Basneft sau Detski mir, care pregateau astfel de operatiuni.

Pe de alta parte, noteaza Financial Times, numarul rusilor cu bani care au obtinut asa numita "viza a investitorului" in Marea Britanie s-a dublat in prima jumatate a anului.