"Este cel mai probabil scenariu, toti dorind ca subiectul sa fie inchis" înainte de summitul UE, din 28 - 29 iunie, de la Bruxelles, reuniune ce va fi dominată de subiectul referendumului din Marea Britanie pentru rămânerea în UE, a explicat una din surse. Prelungirea pentru încă o jumatate de an a acestor sancţiuni economice nu întâmpină opoziţie în rândul statelor membre, chiar dacă anumite ţări, precum Italia, Ungaria, Grecia şi Cipru, şi-au exprimat unele reticenţe, iar Germania este de acord cu ridicarea graduală a anumitor sancţiuni.

Europenii au condiţionat ridicarea parţială sau totală a sancţiunilor impuse Rusiei de progresele înregistrate de punerea în practică a acordurilor de la Minsk destinate soluţionării conflictului din Ucraina. Însă, exceptând încetarea focului, respectată în mare parte, dispoziţiile politice ale acordurilor de la Minsk, precum organizarea alegerilor locale, nu au fost încă respectate.

"Următoarea etapă este clară: aplicarea completă a acordului, nimic mai mult sau mai puţin. Este singura modalitate pentru a începe dialogul nostru şi singura modalitate de ridicare a sancţiunilor economice impuse", a subliniat, joi, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, invitat la Forumul economic internaţional de la Sankt Petersburg.

De asemenea, UE ar urma să prelungească vineri, pentru încă un an, o altă serie de sancţiuni introdusă după anexarea la Rusia a peninsulei Crimeea, în luna martie 2014, sancţiuni care interzic în special investiţiile şi importurile în Uniunea Europeană de produse provenite din această peninsulă, precizeaza agerpres.