Kommunalka este o adevarata "supravietuitoare" a epocii sovietice, colectivismului fortat. Rusii au locuit si inca mai locuiesc multi dintre ei in astfel de apartamente unde imparteau cu vecinii bucataria si punctele sanitare.Un sistem care inca persista la Sankt-Petersburg. Dupa mai bine de25 de ani de la caderea Uniunii Sovietice, acest mod de viata este dezbatut la conferinte si face chiar parte din circuitul turistic al orasului. Kommunalki au un fel de festival, organizat de artistii din fostul Leningrad.

Acest tip de apartamente a aparut in Rusia dupa revolutia bolsevica din 1917, cand muncitori si tarani au fost instalati in spatioasele apartamente burgheze, in timp ce proprietarii au fost inghesuiti intr-o singura camera din fosta lor locuinta. "Aceste apartamente fac parte din istoria tarii si a orasului nostru. Desi mai sunt destule chiar si astazi, ele sunt, totusi, pe cale de disparitie. Motiv pentru care am decis sa organizam acest festival", a explicat Svetlana Vorobieva, membru colectivului de artisti care este la originea acestei manifestari.

In cadrul festivalului, doritorii pot descoperi farmecul vietii cotidiane din aceste apartamente comune, ba chiar sa-i cunoasca pe unii dintre locatari, precum Eduard Emelianov, care locuieste de 15 ani intr-o kommunalka alcatuita din trei camere, situata in plin centrul Sankt-Petersburgului. Eduard iese sa-si intampine vizitatorii in pantaloni scurti si maieu, tinuta lui obisnuita.

"Imi plac aceste apartamente si nu as vrea sa traiesc altfel. Nu esti niciodata singur, mereu e cineva alaturi, ceea ce e bine", spune acest pensionar care a acceptat sa intre in programul festivalului.

Anna Fiodorovna locuieste intr-o camera ale carei ferestre impunatoare dau spre o strada centrala a orasului de pe Neva. Intr-un colt, se inalta un vechi semineu, dar confera un aer bizar incaperii inalta de 3,6 metri si extrem de spatioasa. La capatul unui culoar lung, se afla o baie si o mare bucatarie, unde intotdeauna te ciocnesti de unul dintre vecinii care ocupa cele opt camere ale apartamentului. O locuinta cu adevarat uriasa.

La bucatarie sunt patru aragaze, opt mese, opt frigidere si trei masini de spalat. Fiecare locatar foloseste spatiul comun cand ii vine randul, in baza unui program convenit de toti. "Lucruri magnifice ascund altele dezagreabile", zambeste aceasta tanara artista, venita din Volgodrad in urma cu patru ani si foarte incantata sa locuiasca in centrul istoric al orasului, sa admire arhitectura imobilului sau din 1905.

Potrivit cifrelor oficiale, in decurs de sapte ani, numarul apartamentelor comune a scazut, la Sankt-Petersburg, oras cu 5 milioane de locuitori, de la 116.000 la 83.000. La Moscova, unde traiesc 12 milioane de oameni, kommunalka nu mai exista, practic.