La sase ani dupa ce a primit unda vedere din partea FDA in Statele Unite, Sanofi a primit autorizatia Agentiei europene a medicamentului pentru comercializarea preparatului dupilamab, sub marca Dupixent. Incepand cu 29 septembrie, compania franceza poate comercializa acest tratament, dezvoltat impreuna cu Regeneron, impotriva dermatitei atopice, cea mai raspandita forma de eczema, de la severa la moderata.

Aceasta molecula ar putea aduce intre trei si cinci miliarde de dolari pe an laboratorului francez si partenerului american, daca doua indicatii sunt, de asemenea, validate de autoritatile de sanatate. Cea impotriva polipozei nazale, o forma de sinuzida cronica, si in astmul persistent si necontrolabil. Pentru aceasta din urma indicatie, Sanofi a anuntat rezultate pozitive intr-un studiu de faza III.

Sanofi va trebui, de asemenea, sa faca fata unei concurente acerbe, daca Abbvie va ajunge sa lanseze pe piata molecula sa upadacitinib. Laboratorul american a publicat, la inceputul acestei luni, rezultatele testelor clinice din faza IIB pentru acest preparat impotriva eczemei. Firma de peste Ocean a inregistrat rezultate comparatibile cu dupilumab in privinta reducerii inflamatiilor.

Totusi, Sanofi detine un avantaj in fata concurentului american, trantamentul sau fiind deja pe piata. Abbvie spera sa treaca anul viitor si de faza III, ultima inainte de a solicita aprobare din partea agentiilor de medicamente. Ceea ce s-ar putea intampla in 2019.

Daca va obtine unda verde impotriva astmului, dupilumab s-ar putea intersecta cu un viitor rival dezvoltat de Amgen si AstraZeneca, tezepelumab, care a avut rezultate concludente in fata IIb, in timp ce tratamentul gigantului britanic GlaxoSmithKline, Nucala, a ajuns deja pe piata.