Inchise incepand din 29 iunie, bancile elene isi vor deschide astazi portile, in virtutea unui decret publicat sambata de guvernul de la Atena, din care au fost inlaturat, printr-o manevra de remaniere, membri "recalcitranti". Restrictiile si controlul asupra miscarilor de capital raman in vigoare, dar usor modificate.

Astfel, retragerile au fost plafonate la 420 de euro pe saptamana fata de 60 de euro pe zi. Au fost create exceptii pentru cei care trebuie sa plateasca pentru servicii medicale sau pentru studii in strainatate.

Situatia ramane precara. Atena va primit un credit de urgenta in valoare de 7 miliarde de euro, dar care va fi rapid inghitita de o rambursare catre Banca centrala europeana (4,2 miliarde de euro) si de reglementarea restantelor fata de Fondul Monetar International (2 miliarde).

In acest context, cancelarul german, Angela Merkel si-a reiterat opozitia fata de o "reducere clasica" a datoriei elene, apreciind ca o astfel de "cosmetizare" nu va avea loc in "in interiorul uniunii monetare". "Grecia a obtinut o serie de concesii", a amintit Merkel. "Daca prima evaluare a modului de aplicare a conditiilor impuse in cadrul negocierilor programului de sustinere financiara va da rezultate bune, vom putea relua problema datoriei elene", a declarat seful guvernului german.

Pentru prima data dupa multe luni, expertii BCE, FMI si ai Comisiei europeni, cei trei mari creditori ai Greciei, vor reveni la Atena pentru a lua pulsul unei economii ingradita de restrictii financiare si care va fi supusa unui nou soc, fiscal insa. Intr-o atmosfera tensionata, parlamentul grec a aprobat miercuri majorarea TVA, conform angajamentelor asumate la summitul european de la Bruxelles. In schimbul acestor angajamente, partenerii Atenei au promis un nou plan de ajutor, al treilea din 2010.

Incepand de luni, TVA va creste de la 13% la 23% pentru o serie bunuri si servicii, de la zahar si calatoriile cu taxiul, la prezervative, inmormantari si restaurante. Grupul german Lidl a anuntat, pe acest fundal, ca nu va opera o majorare brutala a preturilor.

Cabinetul Tsipras spera sa realizeze incasari anuale suplimentare de aproximativ 2,4 miliarde de euro incepand din 2016 si de 750 de milioane pana la sfarsitul acestui an. Dar Alexis Tsipras mai are de trecut cateva hopuri. Conform acordului de la Bruxelles, miercuri vor fi supuse la vot alte reforme (justitie, legislatie bancara).

Potrivit publicatiei Avgi, Tsipras va demisiona daca lucrurile nu vor merge in directia dorita. Saptamana trecuta, el a pierdut 39 din cei 149 de deputati ai partidului sau de stanga radicala. Cu alte cuvinte, mentinerea  Greciei in zona euro ramane incerta. Nu intamplator scria cotidianul Kathimerini ca un grup de functionari ai Comisiei europene au elaborat un plan secret de actiune in cazul iesirii statului elen din uniunea monetara.