Dar in toamna, dupa perioada de concedii, cand parintii isi vor pregati copiii de scoala si vor face socoteli pentru sezonul rece, starea de spirit a oamenilor s-ar putea schimba brusc. Expertul Tatiana Maleva, director al Institutului pentru studii sociale si prognoza, nu exclude, in acest context, izbucnirea unui val de proteste.

"Ma tem ca la toamna vor exista consecinte de natura sociala. De mai bine de un an, tara traieste sub imperiul sanctiunilor occidentale. Economia scade, iar puncte de crestere nu se intrevad. De aceea nu este foarte clar cum brusc Rusia va reusi sa iasa din criza", spus Maleva, intr-un interviu acordat publicatiei Gazeta.

"Printre altele, situatia aminteste de mijlocul anilor 1990: si atunci lumea a asteptat sfarsitul crizei si revenirea la normal. Dar nici gand de asa ceva, pentru ca nu au existat conditii economice corespunzatoare", a amintit expertul rus.

In opinia ei, "oamenilor le va merge tot mai rau. In primul rand, nu a fost rezolvata problema inflatiei. In al doilea rand, exista riscul concedierilor, amanate in speranta ca pana la toamna criza va lua sfarsit. Este insa greu de crezut ca asa ceva se va intampla. De aceea, eu cred ca la toamna problemele se vor inmulti", a apreciat Maleva.

Chiar daca, printr-o minune, preturile la petrol vor reveni la nivelul de dinaintea crizei, iar sanctiunile vor fi anulate, populatia nu va resimti efectul acestor schimbari decat dupa multe luni. Pana atunci, vor continua sa traiasca in saracie", a explicat expertul.

Intre timp, addministrațiile regionale din Rusia au inceput formarea unor structuri de reacție rapidă în caz de proteste sociale, destinate să monitorizeze în același timp activitatea civică. Potrivit cotidianului Nezavisimaia Gazeta, deși în momentul de față tendințele de protest se află la un nivel minim, prelungirea crizei ar putea schimba rapid situația în toamnă.

Dupa parerea expertilor, infiintarea respectivelor echipe de reacție rapidă confirma teama autorităților ruse că oamenii isi vor pierde rabdarea Criza generata de sancțiunile occidentale și de ieftinirea titeiului a afectat in special bugetele regionale, iar,  de regula in astfel de situatii, populatia este tentata să dea vina pe autoritățile locale pentru necazurile lor.

'Pe fondul căderii economiei și a nivelului de trai, nemulțumirea oamenilor s-ar putea manifesta peste tot în Rusia. Se anticipează proteste la locul de muncă, legate de neplata salariilor, reducerea numărului de cadre medicale etc. Teoretic, astfel de acțiuni se politizează repede, iar crearea unor organisme de monitorizare, conduse de forțele de securitate, arată că autoritățile se pregătesc din timp pentru astfel de evenimente', a declarat Denis Volkov, expert la centrul independent de studiere a opiniei publice din Rusia, 'Levada-Țentr'.

revoluție colorată' ('portocalie') în Rusia. 'Pentru noi aceasta este o lecție și un avertisment și trebuie să facem tot ce este necesar pentru ca acest lucru să nu se întâmple niciodată în Rusia', a avertizat Vladimir Putin, invocând evenimentele din Ucraina, unde președintele Viktor Ianukovici a fost înlăturat de la putere la sfârșitul lunii februarie 2014 de către o mișcare de contestare, iar forțele prooccidentale au preluat puterea la Kiev.

În martie 2015, Consiliul științific de pe lângă Consiliul Securității Rusiei a început să pună la punct 'măsuri de apărare a suveranității țării', raportând în mod operativ președintelui Putin cu privire la amenințările în curs de apariție.