Este un mineral deosebit de important, care impune o atenţie deosebită din partea tuturora. Sarea este adusă în organism ca atare, adică prin adăugarea ei în mâncare în timpul prelucrării culinare a alimentelor care o conţin. Eliminarea sării din organism se face în cea mai mare parte prin urină şi în mai mică măsură prin piele sub formă de transpiraţie, în timp ce pe cale digestivă (prin fecale) se elimină cel mai puţin.

Având în vedere că în anotimpul călduros se evaporă mai multă apă din organism prin transpiraţie decât iarna, este indicată consumarea de sare în cantităţi puţin mai mari decât cele din timpul iernii. Consumarea sării în exces este atât de dăunătoare ca şi lipsa ei din alimentaţie. De aceea, în anumite maladii, medicul poate hotărî suplimentarea, diminuarea sau chiar suprimarea sării din alimentaţia omului.

În alimentaţia obişnuită a unui adult sănătos sunt necesare maxim 6 gr de sare/zi. Sarea de bucătărie conţine 90-97% clorură de sodiu, fapt pentru care o alimentaţie obişnuită în care nu se mai adaugă sare aduce aproximativ 2-4 gr de clorură de sodiu pe zi din alimentele care o conţin.
Necesarul de sare zilnic diferă în funcţie de vârstă, munca depusă, efortul fizic, starea fiziologică, temperatura corpului şi a mediului ambiant. Medicii au stabilit că există un raport direct între sarea consumată şi valorile tensiunii arteriale.

Citeste mai multe pe fitness-nutritie.ro

Citeste si 10 alimente de evitat cu orice preț