"Vreau să eliminăm jumătate din actualele puteri ale Uniunii Europene", a spus Sarkozy, adăugând că ar trebui să mai rămână cel mult douăsprezece politici-cheie, printre care politica industrială, agricultura și cercetarea. "Celelalte trebuie date înapoi statelor membre", a afirmat el.

Sarkozy a spus de asemenea că își dorește că Executivul european să-și piardă puterile de a redacta legi europene.

Comentariile lui Sarkozy, făcute în fața a circa 4.000 de susținători în orașul Bordeaux, amintesc de apelurile premierului britanic David Cameron de a reduce puterile UE.

În urmă cu doar câteva săptămâni, Sarkozy a cerut ca Franța să-și suspende participarea la Schengen, spațiul european de liberă circulație.

Deși Franța a fost mult timp unul dintre cei mai mari susținători ai Uniunii Europene, sprijinul pentru blocul comunitar s-a diminuat în ultimul deceniu, de teama globalizării. Frontul Național, partid antieuropean și de extremă-dreapta, a câștigat în luna mai alegerile europene din Franța.

Sarkozy a revenit în centrul atenției după ce a stat departe de politică timp de doi ani. El a anunțat în septembrie că va încerca să câștige șefia UMP la 29 noiembrie. Deși UMP a fost creată pentru a reuni forțele de centru-dreapta, partidul riscă posibile diviziuni, în special în privința rolului UE.

Deși 63% dintre susținătorii partidului îl vor pe Sarkozy din nou la conducere, cota sa de popularitate a scăzut cu 10% în ultima lună, potrivit unui sondaj Odoxa făcut public sâmbătă.