„Rusia este gazda reuniunii la nivel inalt, la care noi participam. Sunt convins ca se vor intalni. Dar deocamdata nu s-au precizat datele intrevederii bilaterale”, a precizat oficialul american. In acelasi timp, el a subliniat ca problema fostului agent CIA, Edward Snowden, caruia Rusia i-a oferit azil temporar, spre marea dezamagire a sefului administratiei SUA, nu a fost „singurul motiv care a determinat anularea deplasarii la Moscova” a presedintelui Obama pentru discutii cu Putin.

„Au existat numeroase dificultati care ne-au condus la concluzia ca nu este cel mai potrivit moment pentru organizarea unui astfel de summit”, a spus Carney. La fel considera inclusiv expertii americani de politica externa. Seful Centrului pentru interese nationale din Washington, Dmitri Simes, afirma, printre altele ca problema Snowden nu a facut decat sa complice procesul de pregatirii a intalnirii celor doi sefi de stat.

„Dupa parerea mea, este o combinatie intre starea generala a relatiilor ruso-americane si situatia legata de Snowden. Dar Obama a creat singur o criza in privinta cazului Snowden si avea neovie de iesire din aceasta criza cu pierderi minme. Anularea intrevederii de la Moscova, dar participarea la G-20, este pentru Casa Alba cea mai optima solutie de compromis”, a preciat analistul american.

Fostul ambasador al SUA la Moscova, James Collins, spune, la randul sau, ca si fara Snowden intrevederea a fost insuficient pregatita. „Din experienta stiu ca, in primul rand, reuniunile la vars impun o pregatire de lunga durata. In al doilea rand, astfel de intrevederi se organizeaza atunci cand ambele parti spera sa obtina un avantaj de pe urma lor. Cred, prin urmare, ca acei care au luat aceasta hotarare au considerat ca rezultatele discutiilor bilaterale nu vor aduce rezultate insemnate”, a declarat Collins.

Obstacole, greu de trecut

• Scutul antiracheta: Sistemul american de aparare aeriana, gandit sa fie dezvoltat de-a lungul frontierelor rusesti pentru a para orice atac balistic, inclusiv unul nuclear, irita profund Kremlinul.

Lista Magnitski. In aprilie 2013, guvernul american a publicat o lista neagra, ce interzice rusilor implicati in moartea avocatului Serghei Magnitski sa intre in Statele Unite. Juristul, decedat in circumstante suspecte intr-o inchisoare moscovita, a fost un simbol al luptei anti-coruptie.

Afganistan. In mai, Rusia a „implorat” NATO sa nu retraga trupele sale din Afganistan in 2014. Dar fara succes, pentru moment. Kremlinul se teme de o crestere a puterii fortelor talibane, care ar putea castiga influenta in Asia Centrala, destabilizand situatia din regiune.

Iran. Rusia incearca sa minimizeze sanctiunile impuse de SUA si de aliatii lor la adresa regimului de la Teheran, suspectat ca vrea sa se doteze cu arma atomica. Zilele trecute, Rusia a amenitat din nou SUA de a reveni asupra acordurilor de reducere a arsenalului nuclear, daca nu reduc presiunilor asupra Iranului.

Siria. De la inceputul razboiului civil sirian, in 2011, soldat cu peste 100.000 de morti, Rusia refuza orice interventie militara, optiune analizata de Pentagon.

Afacerea Snowden. Este ultimul element care a incurcat si mai mult dialogul dintre Moscova si Washington.