Marile "urechi" din spatiu. Incepand din 2020, Franta va intra in clubul extrem de restrans al statelor care dispun de instrumente ultra-perfectionate ce le permit sa controlele sistemele de telecomunicatii si satelitii inamici.

Pentru ca satelitii CERES au capacitatea de a localiza si identifica semnalele emise de sistemele adverarilor. Ceea ce permite cartografierea centrelor de telecomunicatii si radare din zonele de conflict, evaluarea nivelului lor de activitate, inclusiv "in zonele inaccesibile captorilor de suprafata".

Acest program va permite, spre exemplu, estimarea pericolului reprezentat de radarele inamice, pentru a garanta suprematia avioanelor franceze, sau pentru a determina arhitectura retelelor de comunicare ale potentialilor adversari.

Cu alte cuvinte, Franta va putea trimite avioane care sa intre primele intr-un teatru de operatiuni externe, spre deosebire de situatia din Libia, unde ajutorul Statelor Unite a fost extrem de pretios.

Programul CERES este estimat la 450 milioane de euro, ministerul francez al apararii angajand un contract pentru productia de sateliti cu Airbus Defence & Space si Thales.