'Multă lume din zona financiar bancară m-a întrebat cum priveşte Saxo Bank performanţele Bursei româneşti pe semestrul I al 2016, având în vedere rezultatele oficiale comunicate, care plasează România în zona de 'roşu', de scădere. În contextul general european, -7,6%, cât a scăzut indicele BET, nu este deloc rău. Dacă ne uităm în curtea vecinilor de mai la vest, evoluţia de la 1 ianuarie 2016 până în prezent, avem aproape -23% în Italia, între -8% şi -10% în Spania, Franţa şi Germania sunt între -5% şi -1%, încă în teritoriu negativ, până şi Danemarca e tot în aceeaşi zonă. Marea Britanie este la +10-12%, dar asta doar pentru că lira sterlină a intrat la apă foarte puternic, aşa că raportat la euro sau dolari, imaginea nu mai este atât de pozitivă', a comentat Laurenţiu Nedelcu.

Acesta consideră că pieţele sunt afectate acum de lipsa de încredere, pe de o parte băncile europene care au suferit foarte puternic şi continuă să sufere, unele sunt la cotaţii minime record, pe de altă parte avem şi Brexit-ul care a aruncat un cocktail Molotov asupra pieţelor în general, nu doar cele europene, plus alţi factori potenţiali de disrupţie, alegerile iminente din SUA, schimbările de guverne precum cea din Marea Britanie care tocmai îşi promovează noul premier, scrie agerpres.

Veşti proaste vin şi de peste ocean unde indicatorii de stres sunt la niveluri elevate, iar 'buluceala' către instrumente sigure precum certificatele de trezorerie SUA continuă în rândul investitorilor profesionali/instituţionali, a conchis Laurenţiu Nedelcu.