Potrivit acestuia, politicile monetare de o flexibilitate fără precedent par să fi provocat ruperea unor relaţii istorice din pieţele financiare. Pe măsură ce guvernele şi-au sporit efectul de pârghie pentru a compensa o cerere scăzută din sectorul privat, sectorul întreprinderilor şi cel al gospodăriilor s-au implicat într-un proces de reducere a efectului de pârghie pe mai mulţi ani care s-a terminat în SUA, dar continuă în Europa.

Efectele de leverage în rândul companiilor sunt mai mici decât în perioada cuprinsă între 1995 şi 2011 când s-a atins vârful valorii efectului de pârghie în cazul companiilor, relateaza agerpres.

Probabilitatea unei creşteri a dobânzii de către Fed în decembrie are 59% şanse. Inflaţia în SUA este peste 2% (cu excepţia măsurătorii pe PCE central), iar economia este aproape de ocuparea integrală a forţei de muncă. În acelaşi timp, rata şomajului în Europa e în scădere, iar companiile de aici sunt cele mai puţin îndatorate din ultimii 20 de ani. O mică mărire a dobânzii nu va scoate de pe drum sectorul întreprinderilor, a adaugat Peter Garnry.

Dacă Donald Trump va câştiga alegerile, pe 8 noiembrie, piaţa de capitaluri proprii ar putea fi la început speriată, dar s-ar putea întoarce duduind dacă Trump dă drumul marelui program de stimulente fiscale pentru a da un impuls creşterii economice.

În cazul în care câştigă Hillary Clinton, pieţele de capitaluri proprii se vor bucura pentru că acestea preferă riscul scăzut. Oricare ar fi rezultatul alegerilor prezidenţiale din SUA, acestea vor duce către o nouă agendă cu un impuls mai puternic din partea fiscală, a conchis Peter Garnry.


În rândul companiilor S&P 500, aşteptarea pentru creşterea EPS pe următoarele 12 luni este mai diminuată, la 17%.

Rezultatele per acţiune MSCI World sunt în scădere cu aproape 20% de la vârful atins la finalul lui 2014, înainte de căderea petrolului. În vreme ce mare parte a declinului poate fi explicată prin preţuri mai scăzute ale petrolului şi un dolar mai puternic, acest lucru a ajutat şi la gonflarea evaluărilor de capitaluri proprii.

Activitatea manufacturieră a Chinei s-a îmbunătăţit semnificativ din septembrie 2015, aşa cum a fost măsurată de indicele Li Keqiang Index ce urmăreşte ratele de creştere anuale ale împrumuturilor bancare restante, producţia de electricitate şi volumul serviciilor feroviare. Ratele anuale de creştere ale indicelui s-au îmbunătăţit la 9% y/y în august 2016 de la 1,2% y/y în septembrie 2015. Acest lucru a dus la o revenire a capitalurilor proprii pe pieţele emergente, companii miniere şi, în ultima vreme, în Baltic Dry Index.

Grupul Saxo Bank (Saxo) este un specialist în investiţii şi tranzacţionare multi-asset ce oferă un set complet de tehnologii, instrumente şi strategii de tranzacţionare şi investiţii. Fondat în 1992, Saxo are peste 1.500 de angajaţi în centre financiare de pe întreg globul, inclusiv la Londra, Singapore, Paris, Zurich, Dubai şi Tokyo.