"Libia va încerca din nou să-şi valorifice capacităţile de export din porturile estice Ras Lanuf, Es Sider şi Zueitina. Din aceste puncte de furnizare ar putea pleca ţiţei în cantităţi de până la 300.000 de barili/zi. În Nigeria, Exxon Mobil Corp. a anunţat deja că doreşte să reia exportul de până la 340.000 barili/zi, iar Royal Dutch Shell de până la 200.000 barili/zi. O reluare a acestor procese ar arunca până la 800.000 barili/zi într-o piaţă care deja se luptă cu supraproducţia. Înainte ca acestea să se întâmple, atât OPEC, cât şi Agenţia Internaţională pentru Energie, au raportat, săptămâna trecută, că piaţa s-ar putea să nu intre într-o perioadă de reechilibrare înainte de finalul lui 2017', este de parere analistul Saxo Bank.

Potrivit acestuia, Libia şi Nigeria au avut o producţie combinată în august de 1,8 milioane barili/zi - cam jumătate din cât produceau în 2013.

'Cu această producţie care va intra pe piaţă, presiunea pe preţuri şi nevoia altor producători de a reduce producţia ar putea influenţa cursul preţului. Asta se întâmplă într-o perioadă a anului în care preţul petrolului tinde oricum să scadă din cauza activităţilor de sezon. Libia este, probabil, cel mai interesant dintre cazuri, având în vedere că a avut producţia decimată în ultimii ani, din cauza conflictului intern. În pofida unei aglomerări la producţie, a fost totuşi loc pentru petrolul iranian după ridicarea sancţiunilor asupra Teheranului şi pentru supraproducţia din Rusia, Arabia Saudită şi Irak. Libia a încercat de foarte multe ori să crească nivelul exporturilor de petrol.

Până nu vom avea confirmarea că această nouă încercare va avea succes, piaţa va adopta o atitudine de tip 'să aşteptăm şi să vedem', menţionează sursa citată de agerpres.