Dar chiar dacă piaţa juca reticent pe melodia cântată de Fed, aşteptările pentru creşterea dobânzii nu au ajuns atât de mari pentru a lua în considerare două creşteri totale şi, depărtându-se mult de curbă, piaţa a continuat şi continuă să creadă că dobânzile SUA nu duc absolut niciunde, chiar dacă proiecţiile de dobândă ale FOMC de la şedinţa din martie sugerează o normalizare a politicii dobânzii la 3,0% până la finalul lui 2018, pe baza proiecţiei mediene, cel mai placid prezicător al FOMC ajungând la 2,0% pentru acelaşi interval de timp.

Piaţa spune în jur de 1,0%. Iar curba randamentului SUA, chiar dacă piaţa rămâne reticentă în a lua în considerare creşterile dobânzii, continuă să se aplatizeze rapid pe măsură ce randamentele mici tot scad. Niciun semnal nu este mai asociat cu riscul de recesiune ca o curbă plată sau inversată a randamentului, iar acest ultim set de date, alături de creşterea slabă din Q1, profituri corporative slabe şi o creştere anemică a sectorului serviciilor din SUA au crescut profilul unui risc de recesiune.

Evenimentele ce se dezvoltă de aici vor fi dificile pentru traderii de dolari şi pentru investitorii în valute în general. Este posibilă o continuare a slăbirii dolarului, dar având în vedere cât de puţin a investit piaţa în încercarea Fed de a ghida agresiv, s-ar putea ca combustibilul să fie prea puţin pentru o asemenea mişcare. De asemenea, dolarul american trebuie să se redreseze faţă de ceva, dar ce? În mod normal ne-am uita la un randament mai ridicat şi mai ales la valutele din pieţele emergente, dar acestea tind să se coreleze cu apetitul pentru risc care cu greu va înflori, dacă SUA sunt văzute ca fiind pe cale să se scufunde în recesiune, menţionează în analiza sa John J. Hardy.

Şi chiar dacă pieţele globale menţin un nivel relativ egal, cei care au randamentele cele mai mari dintre valutele de pe pieţele dezvoltate, dolarul australian şi cel din Noua Zeelandă, au fost martorii unui colaps în ce priveşte avantajele ratei în ultimele luni pe măsură ce nivelurile de inflaţie scad ca urmare a decelerării economiilor bazate pe mărfuri.

Banca Centrală a Noii Zeelande va reduce probabil dobânda la şedinţa de joi la un minim record de 2%, cu scăderi ulterioare din partea RBNZ şi, probabil, RBA din Australia, erodând şi mai mult dobânda, sau va reporta avantajul de a deţine aceste valute la o mică parte din reportul disponibil în pieţele din trecut.

Cât despre alte valute importante, Europa este subjugată de referendumul din Marea Britanie de pe 23 iunie 2016, iar Japonia va cere inevitabil noi măsuri politice pentru a combate riscurile de deflaţie dacă rata de schimb Dolar american/Yen japonez scade la noi minime de-a lungul anului. Optimiştii vor scoate în evidenţă faptul că economia SUA a trecut prin câteva perioade destul de dificile în ultimii ani fără a intra complet în recesiune, iar acest unic raport negativ al locurilor de muncă va fi rapid dat deoparte dacă rapoartele din iunie şi iulie vor arăta o creştere a cifrelor, permiţând dolarului să se redreseze din nou.

Dar dacă SUA se va scufunda în recesiune, am putea să fim martorii unui nou capitol din războaiele globale ale valutelor, cu o miză mai mică pentru SUA decât pentru aproape toate celelalte valute importante, mai ales pe măsură ce SUA ar putea fi mai mult decât tulburate de cele mai controversate alegeri prezidenţiale din istoria modernă, scrie agerpres.