"Deşi reducerea de vânzări nu este o surpriză, amploarea contracţiei este tulburătoare", a comentat David Daoud, un analist de la IDC într-un comunicat al firmei, citat de AFP. IDC precizează că aceasta este cea mai mare scădere înregistrată vreodată după ce ea a început să publice date trimestriale privind vânzările de PC-uri în 1994.

Pentru toţi fabricanţii şi regiunile, doar 76,3 milioane de PC-uri au fost vândute la nivel mondial în primul trimestru, faţă de încă 88,6 milioane cu un an înainte. IDC pune în faţă concurenţa puternică a tabletelor şi smartphone-urilor, care "continuă să devieze cheltuielile consumatorilor".

Dar studiul subliniază de asemenea că eforturile industriei de a reînnoi gama de PC-uri cu funcţii de touch sau dispozitive mai fine /ultrabook-uri/ au fost "handicapate de barierele tradiţionale de preţuri şi furnizarea de componente, chiar şi printr-o slabă primire pentru Windows 8", cea mai recentă versiune a sistemului de operare de la Microsoft, care este o referinţă în lumea PC.

În plus, "impactul cererii slabe a fost amplificat de eforturile de restructurare şi reorganizare de la /cei doi grei americani ai sectorului/ HP şi Dell", notează IDC. Hewlett Packard îşi menţine poziţia de numărul unu mondial în faţa Lenovo China, dar vânzările sale au scăzut cu 23,7% la 12 milioane de unităţi în primul trimestru, potrivit IDC. Dell, numărul trei mondial, acuză o scădere de 10,9% la 9 milioane de unităţi, precizeaza Agerpres in pagina electronica.