In ultimul timp, separarea vietii private de cea publica, un principiu evocat frecvent de francezi pentru a scuza abaterile liderilor politici, inclusiv in cazul publicarii de catre revista Closer a fotografiilor legate de relatila dintre sefului statului si artista, este folosit tot mai rar atat de opozitie, cat si de majoritatea politica.

Daca membri guvernului si liderii Partidului socialist (PS, formatiunea lui Hollande), inca se agata de  acest „scut”, consensul relativ care a marcat pana acum spectrul politic este pe punctul de se rupe. Oficial, reprezentantii PS patreaza un ton neutru si afiseaza un calm total, in speranta ca marea conferinta de presa pe care presedintele o va sustine marti nu va fi poluata de aceasta „afacere”.

„Cand francezii sunt intrebati daca aceste incident are vreun impact asupra judecatii lor politice, ei raspund ”, a declarat purtatorul de cuvant al partidului, David Assouline. „Sunt de acord cu ei: acest mare moment politic trebuie sa ramana un mare moment politic”, a continuat el, referindu-se, firesc, la intalnirea cu presa, la care s-au acrediat sute de jurnalisti si de la care toata lumea asteapta clarificari.

Dar dincolo de aparente, panica este perceptibila. „Daunele vor fi considerabile, va fi unul dintre momentele care vor marca, fara indoiala, mandatul de cinci ani. Viata privata a presedintelui nu exista”, a afirmat un deputat socialist.

Potrivit unui sondaj realizat realizat pentru Journal de Dimanche, 77% dintre francezii intervievati au estimat ca „aceasta afacere privata” il vizeaza exclusiv pe Francois Hollande. Dar sondajul a fost efectuat inainte ca opinia publica sa afle ca Valerie Trierwieler a fost spitalizata de urgenta.

Dincolo de chestiunile privind securitatea sefului statului, se ridica problema statutului de partenera a presedintelui, care a imbracat costumul de Prima Doamna inca de la instalarea lui Hollande la Elysee, dispune de un birou la Palatul Elysee si il insoteste pe presedinte in numeroase din deplasarile lui in Franta si in strainatate. Surse din anturajul ziaristei au confirmat ca Valerie a fost internata ca urmare a publicarii fotografiilor compromitatoare. „Trebuie sa se recupereze dupa socul suferit. Are nevoie de liniste”, au subliniat respectivele surse.