Este pentru prima dată când un membru al Familiei Regale este vizat în mod direct de ancheta pentru corupţie împotriva lui Iñaki Urdangarin, soţul Infantei Cristina, un lucru care a afectat foarte puternic imaginea monarhiei.

Această inculpare are loc în cel mai nepotrivit moment pentru regele Juan Carlos, care a împlinit duminică vârsta de 76 de ani şi care a asistat luni la o ceremonie militară vizibil obosit, în cârje, în prima sa apariţie publică de când a fost supus unei operaţii la nivelul coapsei, pe 21 noiembrie.

Judecătorul José Castro de la tribunalul de la Palma de Mallorca, în Baleare, care ancherează acest caz din 2010, a trecut peste opoziţia parchetului şi a inculpat-o pe Cristina, în vârstă de 48 de ani, pentru "presupuse delicte fiscale şi spălare de capitaluri".

În primăvara lui 2012, judecătorul a acuzat-o pentru prima dată pe Infantă pentru trafic de influenţă, dar această decizie a fost anulată în urma unui recurs al parchetului.

Judecătorul a încearcat să stabilească dacă fiica regelui are legătură cu presupuse activităţi frauduloase ale soţului ei.

Iñaki Urdangarin, în vârstă de 45 de ani, un fost campion olimpic la handbal care a devenit om de afaceri, este suspectat că a deturnat suma de 6,1 milioane de euro, fonduri publice, împreună cu fostul său asociat Diego Torres. El ar fi încheiat prin Institutul Noos, o societate nonprofit pe care o prezida în perioada 2004-2006, contracte cu autorităţi regionale din Baleare şi Valencia, în vederea organizării şi promovării unor evenimente legate de sport.

Cristina era, în perioada respectivă, membră a Comitetului Director Noos. Ea deţine în proporţie de jumătate, împreună cu soţul ei, societatea Aizoon, suspectată că a fost folosită ca firmă-paravan în vederea deturnărilor şi vizată de ancheta judecătorului.

Casa Regală spaniolă afirmă că "respectă" decizia justiţie cu privire la Infanta Cristina

Serviciile regelui Spaniei Juan Carlos şi-au exprimat marţi "respectul faţă de deciziile judiciare", după inculparea fiicei suveranului, Infanta Cristina, pentru presupuse fapte de fraudă fiscală şi spălare de capital, anunţând un an sumbru pentru monarhia deja slăbită.

Contactat de AFP, un purtător de cuvânt al Casei Regale şi-a exprimat "respectul faţă de deciziile judiciare", în urma inculpării, marţi, a Infantei Cristina, în vârstă de 48 de ani, de către un judecător de la Palma de Mallorca.