Potrivit lui Madsen, intre Germania, Franta, Italia, Spania, Olanda si Danemarca exista acorduri cu SUA, care obliga serviciile speciale ale acestor tari sa trimita NSA, la solicitarea acestei institutii, date despre cetatenii lor – inclusiv informatii privind folosirea telefoanelor mobile si activitatea pe internet. Zilele trecute, s-a vorbit, de asemenea, despre o colaborare similara cu Marea Britanie. Cert este ca, impreuna, aceste sapte tari reprezinta aproape 70% din populatia UE.

„Nu inteleg cum Angela Merkel poate sa afiseze o expresie dura a fetei sale, cand cere presedintelui Obama si Marii Britanii explicatii, in conditiile in care intre Germania si SUA exista aceleasi relatii”, a spus Madsen, precizand ca serviciile de spionaj ale SUA colaboreaza, dar la o scara mai redusa, cu institutiile de resort din Finlanda, Suedia si Turcia.

In acest context, intr-unul dintre documentele puse la dispozitia saptamanalului german Spiegel de Snowden, NSA descrie cum a spionat reprezentantele diplomatice ale UE la Washington. Este vorba nu numai de microfoane instalate in cladiri, dar si de infiltrare in retelele informatice, care au permis agentiei americane sa citeasca documente interne si corespondenta electronica. Reprezentanta UE la ONU a fost supravegheata in acelasi mod, reiese din documentele respective, unde europenii sunt explicit desemnati drept „tinte de atac”

NSA si-ar fi extins operatiunile pana la Bruxelles. De mai bine de „cinci ani”, precizeaza Spiegel, expertii in securitate ai UE au descoperit un sistem de interceptari a retelei telefonice si de internet in sediul Consiliului Uniunii Europene, sistem care ajunge pana la cartierul general al NATO din imprejurimile Bruxellesului. Tot Spiegel afirma ca o ancheta detaliata a demonstrat ca atacurile proveneau dintr-o zona securizata independenta a NATO, utilizata de expertii NSA,

Ca reactie la dezvaluirile saptamanalului german, presedintele Parlamentului european, Martin Schulz, a estimat ca daca informatiile privind activitatile de spionaj ale NSA in birourile UE se confirma, acest lucru va avea „un impact serios” asupra relatiilor dintre UE si Washington. „In numele parlamentului european cer o clarificare a situatiei si solicit autoritatilor americane sa furnizeze rapid informatii suplimentare vizand aceste acuzatii”, a spus Schulz intr-un comunicat.