Uniunea Europeana a anuntat ca a solicitat autoritatilor americane explicatii privind informatiile publicate duminica de saptamanalul german Spiegel privind spionarea institutiilor UE si ca asteapta raspunsul Washingtonului. „Suntem la curent cu articolele din presa. Am luat imediat legatura cu autoritatile americane la Washington si la Bruxelles, punandu-i in fata acestor informatii”, a declarat Comisia Europeana intr-un comunicat.

„Ne-au spus ca informatiile vor fi verificate si ca vom fi contactati”, a adaugat executivul UE, precizand ca nu va mai face nici un alt comentariu in faza actuala. In editia sa de duminica, saptamanalul Spiegel a afirmat ca UE se numara printre „tintele” Agentiei nationale de securitate a SUA (NSA), acuzata de spionarea comunicatiilor electronice mondiale in cadrul programului PRISM.

Spiegel isi fondeaza afirmatiile pe documente confidentiale, la care a putut ajunge gratie fostului consultant NSA, Edward Snowden. Concomitent, practic, de partea cealalta a Atlanticului, cotidianul Washington Post a postat pe site-ul sau patru documente referitoare la programul PRISM. Unul dintre aceste texte sustine, printre altele, ca in data de 5 aprilie 2013 in vizorul PRISM se aflau 117.675 de utilizatori de internet din intreaga lume.

Alt documente relateaza cum se aduna date: un analist NSA scrie o solicitare pentru o noua „tinta” a programului. Ea ajunge automat la un superior, care analizeaza candidatura indicata si trimite parametrii de urmarire pentru fiecare caz in parte. „Informatiile necesare colectate sunt, apoi, prelucrate si analizate de diferite sisteme specializate”. Sunt avute in vedere SMS-uri, comunicatii video si vocale, precum si de alta natura. .