Analistul militar Viktor Litovkin, colonel in retragere, considera ca demiterile operate sunt pe masura neregulilor descoperite in timpul verificarilor efectuate la respectiva unitate militara. S-a constatat, spre exemplu, ca marinarii dormeau direct pe saltele, unele intr-o stare avansata de degradare, iar portiile de mancare erau micsorate, soldatii neavand, de asemenea, dreptul de intra imediat in posesia pachetelor de acasa.

"Un jaf total. Comandantii se faceau ca nu observa nimic. Posibil ca toata aceasta hotie era organizata de unii dintre ei, cand au hotarat sa reduca portiile de hrana. Acum de toate astea se ocupa procuratura. Si, fara indoiala, comandantul sef este cel care raspunde in primul rand, dupa care vin subalternii lui", a apreciat Litovkin.

In plus, au fost probleme cu infiintarea corpului 11 al armatei, pentru care fuseseva prevazut in bugetul alocat proiectului constructia de orase militare, cazarmi, parcuri pentru tehnica militara. "Dar nu s-a facut nimic. Unde sunt banii, nu se stie. De aceea ministerul apararii a fost, practic, obligata sa recurga la masuri atat de drastice", este de parare analistul rus.