19 aprilie 2013: judecatorii ancheteaza acuzatiile privind finantarea campaniei din 2007 a lui Nicolas Sarkozy de catre regimul libian a lui Mouammar Kadhafi, acuzatii formulate de Ziad Takieddine, el insusi investigat pentru rolul sau de intermediar intr-o tranzactie cu arme in cadrul dosarului financiar al afacerii Karachi. Omul de afaceri nu a reusit sa furnizeze insa dovezi. Ulterior, mai multi demnitari libieni au afirmat, fara o oferi elemente materiale, ca finantarea a existat totusi, versiune dezmintita de alti oficiali cu greutate ai regimului.

3 septembrie 2013: magistratii decis punerea sub ascultare a fostului presedinte, precum si a doi fosti ministrii de interne, Claude Gueant si Brice Horteferux.

17 ianuarie 2014: procesele verbale ale interceptarilor telefonice sunt trimise la parchetul financiar.

28 ianuarie - 11 februarie 2014: inregistrarile convorbirilor dintre Sarkozy si Herzog scot in evidenta o legatura cu Gilbert Azibert si o tentativa de interventie in decizia Curtii de casatie.

26 februarie 2014: se deschide o informare judiciara pentru trafic de influenta si incalcarea secretului profesional pornind de la o convorbire telefonica intre Sarkozy si avocatul sau, Herzog.

4 martie 2014: avocatul lui Sarkozy, Thierry Herzog, face obiectul unei perchezitii in cadrul unei anchete pentru trafic de influenta. 

7 martie 2014: Cotidianul Le Monde relateaza ca Nicolas Sarkozy a fost pus sub ascultare de judecatori in ancheta legata de o presupusa finantare libiana a campaniei prezidentiale franceze din 2007. Pe baza acestor inregistrari, fostul sef al statului si avocatul sau sunt suspectati ca i-au solicitat lui Azibert date privind procedura Bettencourt de la Curtea de casatie. In schimbul acestui serviciu, magistratul a cerut sprijinul lui Sarkozy pentru candidatura sa pentru un post la Monaco. Herzog dezminte orice trafic de influenta.

10 martie: sute de avocati denunta "o deturnare de proceduri" si o violare a secretului profesional.

11 martie: Francois Fillon reclama o comisie parlamentara de ancheta.

16 martie: Publicatia Journal du Dimanche evoca o intalnire a presedintelui Francois Hollande cu doi ziaristi de la Le Monde, in ajunul aparitiei, in 7 martie, a articolului incendiar.

18 martie: Mediapart publica extrase din sapte inregistrari audio ale discutiilor dintre Sarkozy si avocatul sau.

30 iunie: Thierry Herzog si doi avocati ai Curtii de casatie sunt plasati in arest preventiv.

1 iulie: Nicolas Sarkozy este plasat, la randul sau, in arest preventiv.