Dupa glorie, scandal. Un fenomen des intalnit in lumea showbiz-ului, iar cantaretul sud-corean Psy, alias Park Jae-sang, nu a scapat.


In timp ce videoclipul sau Gangnam Style a devenit cel mai vizionat pe Youtube, artistul in varsta de 34 de ani, care a dansat cu Madonna si a deschis ceremonia MTV European Music Award, trebuie acum sa dea explicatii pentru trecutul sau, dezvaluit de presa americana. Iar Psy nu a intarziat sa-si ceara scuze.

Totul a inceput in SUA, de la niste declaratii anti-americane facute de cantaret in 2004, cand, potrivit The Hollywood Reporter, prezent la un concert anti-american, Psy a cantat „Ucideti-i pe toti, dar lent si dureros”. Doi ani mai tarziu, la un concert organizat in semn de protest fata de prezenta trupelor SUA stationate in peninsula coreana, el ar fi distrus macheta, la scara redusa. a unui tanc american, ca raspuns la moartea a doua eleve coreene, victime ale unui accident comis de un vehicul militar american.

Devenit superstar international, Psy nu putea trece cu vederea aceste dezvaluiri. Intr-un comunicat preluat de acelasi The Hollywood Reporter, el a declarat: „Sunt mandru ca sunt sud-crean, educat in Statele Unite si care a trait aici o buna parte a vietii si inteleg sacrificiile facute de militarii americani pentru a apara libertatea si democratia in tara mea si pretutindeni in lume. Cantecul la care am participat in urma cu opt ani, a fost o reactie plina de emotia provocata de razboiul din Irak si de moartea a doua eleve coreeene, precum de un sentiment anti-razboi impartasit, la acea data, de o lume intreaga. Imi place libertatea de expresie, dar de atunci am invatat ca exista limite in modul de a spune anumite lucruri si sunt profund dezolat de maniera in care cuvintele mele au putut fi interpretate. Voi regreta mereu durerea pe care au produs-o acele vorbe cuvinte”.

Cantaretul continua in scrisoarea sa de scuze, punand accent pe respectul sau pentru Statele Unite: „Am fost mandru sa cant in fata soldatilor americani in aceste luni, inclusiv in spectacolul organizat pentru ei de Jay Leno. Si sper ca ei, la fel ca toti americanii, vor accepta scuzele mele. Este important sa ne exprimam opiniile, dar regret din tot sufletul violenta cuvintelor si limbajul neadecvat pe care l-am folosit. Prin muzica mea, incerc sa-i inveselesc pe oameni, sa le dau un motiv de a surade. Prin muzica, aceasta limba universala, am invatat ca ne putem uni in jurul unei culturi a umanitatii si sper sa-mi acceptati scuzele”, a scris cantaretul sud-corean in scrisoarea sa adresata americanilor.