In sala de judecata a unui tribunal din Viena, oligarhul fugar Dimtry Firtash a facut o serie de afirmatii se senzatie, care arata jocurile de culise din politica ucraineana a ultimilor trei ani. Firtash a recunoscut ca el l-a facut pe Petro Porosenko presedinte al Ucrainei, iar pe Vitali Klichko, primar al Kievului.

Intrand in detalii, oligarhul a povestit ca in 2012 el a inteles ca nu are sens sa investeasca in presedintele de atunci al tarii, Viktor Ianukovici, motiv pentru care si-a indreptat privirile spre fostul boxer Vitali Klichko si a partidului acestuia, UDAR. Doi ani mai tarziu, in ajunul alegerilor pentru sefia statului, omul de afaceri a intreprins o serie de demersuri chemate sa blocheze ascensiunea spre putere a actualului premier Arsenie Iatseniuk si a unuia dintre predecesorii acestuia, Iulia Timosenko, sustinuti sputernic de SUA.

In acest sens, Firtash a organizat inclusiv o intalnire, tot la Viena, intre Porosenko si Klichko, in tentativa de a impaca doi adversari. Odata toate neintelegerile inlaturale, cei trei au pus totul la cale: Porosenko va ajunge presedinte, Klichko va primi Kievul, iar Firtash va finante intreaga afacere. Asa s-a si intamplat, a spus oligarhul ucrainean in fata judecatorilor germani.

In opinia lui Firtash, americanii, care nu-i pot ierta faptul ca Iatseniuk nu a ajuns presedinte, vor acum sa puna mana pe el. Se pare ca instanta germana a fost convinsa, astfel ca solicitarea de extradare a fost respinsa. "Pentru mine evident este un lucru: Firtash este un foarte influent om atat in plan politic, cat si in afacerile cu titan si cu gaze naturale. Iar gazele naturale inseamna tot politica", a explicat judecatorul Christoff Bauer.

Firtash a fost eliberat pe cautiune: 125 milioane de euro, cea mai mare suma din istoria Austriei. Decizia instantei nu este definitiva, ea poate fi contestata de ambele parti. Justitia americana facut deja apel. Prin urmare, va fi un nou proces si, posibil, alte dezvaluiri de senzatie. Oricum, Firtash a declarat ca intentioneaza sa revina in Ucraina. "Ma voi intoarce, dar nu pot spune cand", a afirmat el, potrivit Ukrnews24.

Deutsche Welle crede ca sinceritatea lui Firtash trebuie cautata in frica acestuia de Statele Unite. "Este vorba despre viata mea", a spus oligarhul, citat de DW. "Din prima clipa am avut incredere in justitia germana. Nu sunt un dusman al Americii. America are alta problema. Sunt oameni care apara anumite interese personale, in virtutea carora eu am devenit dusmanul SUA", a explicat Firtash.