FINDUS - este un grup agroalimentar internaţional lider în alimente congelate de distribuţie mare şi medie ce comercializează produse preparate sub supravegherea sa sau de către subcontractanţi. În Franţa, 100% din peştele pane vândut este procesat într-o fabrică din Boulogne-sur-Mer. Alte produse, cum este lasagna de "carne de vită", sunt preparate de subcontractori.

Findus a cumpărat acest produs gata preparat de la compania franceză Comigel. Findus se consideră victima unei înşelătorii şi intenţionează să depună plângere.

COMIGEL - este o companie cu sediul social în Metz, în estul Franţei, specializată în fabricarea de preparate congelate cu marca distribuitorului. Produsele sale sunt distribuite în 16 ţări din Europa. Lasagna vândută Findus a fost preparată de o filială a Comigel, Tavola, cu sediul la Capellen, în Luxemburg.

Preşedintele general al Comigel, Erick Lehagre, a declarat că a fost sesizat, la începutul lunii februarie, de persoane de pe piaţa britanică în legătură cu o "problemă" legată de carne. El a iniţiat o anchetă pe lângă furnizorul de carne al Tavola: compania franceză Spanghero.

MAISON SPANGHERO - este o companie cu sediul în Castelnaudary (sud-vest), specializată în fabricarea şi comercializarea produselor pe bază de carne. Compania a aparţinut multă vreme familiei jucătorului de rugby Spanghero şi a fost vândută în 2009 unei cooperative agricole basce, "Lur Berri".

Preşedintele general al Lur Berri, proprietarul Spanghero prin intermediul holdingului Poujol, Barthelemy Aguerre, contactat prin telefon, susţine că firma a compărat din România carne de vită "origine Europa" şi a revândut-o pur şi simplu. "Dacă este vorba într-adevăr de carne de cal, ne vom îndrepta împotriva furnizorului român", a declarat el. În iunie 2011, compania a retras de pe piaţă 12 tone de carne tocată în urma unei suspiciuni, înlăturate ulterior, de contaminare cu bacteria E.coli.

PRODUCĂTORUL ROMÂN - numele producătorului român este un mister. Aguerre a refuzat sâmbătă să ofere numele furnizorului său, susţinând că nu îl are asupra lui. Direcţia franceză de combatere a fraudelor afirmă că este un trader cipriot care a subcontractat o comandă a Spanghero unui trader din Olanda care s-a aprovizionat singur de la un atelier de preparare a cărnii românesc.

Acesta este un circuit complex, denunţat sâmbătă de ministrul francez delegat Benoît Hamon, care apreciază că răspunde, înainte de toate, unei "logici financiare".

Comigel a efectuat propria anchetă şi a stabilit că un furnizor român a trimis carnea, prin intermediul societăţii franceze Spanghero; carnea a fost împachetată în Franţa şi trimisă în Marea Britanie, a explicat Erick Lehagre, preşedintele companiei franceze Comigel. Iniţial, Comigel apreciase că era vorba de carne din Franţa, relateaza Antena3.