El a luat această decizie după finalizarea achiziţiei a 34% din Mitsubishi Motors de către compania niponă Nissan Motor, ceea ce constituie "o ieşire" din problemele cu care se confruntă producătorul auto din cauza scandalului iscat de falsificarea datelor, după cum a explicat într-o conferinţă de presă.

De asemenea, Aikawa a precizat că manipularea "nu a fost ordonată" de la "vârful" companiei, după ce prima fază a investigaţiei interne îi menţionase pe unii dintre ingineri drept responsabili pentru falsificare, din cauza presiunii pentru atingerea anumitor obiective fixate de conducere.

Compania nu a precizat cine îl va înlocui pe Aikawa şi a subliniat că succesorul acestuia va fi anunţat în iunie, în timp ce presa niponă vehiculează numele lui Osamu Masuko, actual director adjunct.

În aprilie, Mitsubishi a recunoscut că a manipulat datele privind consumul de combustibile la cel puţin 625.000 de autoturisme vândute în Japonia, din patru modele de mini vehicule (cu motoare mai mici de 660 centimetri cubi). În cursul investigaţiei ulterioare, compania a semnalat că această practică a fost extinsă şi la alte modele, dar nu se cunosc încă dimensiunile cazului.

Mitsubishi Motors va avea pe 24 iunie Adunarea Generală a Acţionarilor şi este prevăzut ca, după această reuniune, Nissan să numească pe unul dintre directorii săi în fruntea Departamentului de Dezvoltare, scrie agerpres.