Astfel, Wall Street Journal mentioneaza ca informatiile privind utilizarea de catre liderul ucrainean a unor scheme financiare offshore care i-au permis sa-si protejeze averea si afacerile, au aparut intr-un moment delicat. Porosenko este, acum, asaltat din toate partile, criticat fiind pentru incapacitatea sau lipsa de vointa de a efectua reforma in justiei, de a combate coruptia.

Filiala ucraineana a Transparency International ii cere sefului statului sa fie mai deschis si mai comunicativ, in timp ce in parlament se vorbeste despre o posibila procedura de destituire. Scandalul mondial de evaziune fiscala care a primit denumirea de Panama Papers i-a amploare si poate accelera realizarea reformelor politice si schimbari in echipa guvernmanetala de la Kiev, este de parere WSJ.

Pe de alta parte, Bloomberg a aflat ca autoritatile americane analizeaza documentele dezvaluite de ancheta Consortiului international al jurnalistilor de investigatii, ICIJ, pentru a obtine informatii suplimentare despre cei care ar fi putut ajuta companii si persoane fizice din Rusia sa ocoleasca sanctiunile internationale impuse Kremlinului.

Persoanele care se fac vinovate de incalcarea embargoului ar putea fi introduse pe o noua lista neagra, care, potrivit surselor Bloomberg, ar putea fi definitivata in luna iunie, cand UE va decide prelungirea sau nu a sanctiunilor impotriva Rusiei. "Este evident ca aceasta arhiva de documente are potentialul de a permite OFAC sa traga anumite concluzii si sa construiasca o baza de dovezi", scrie agentia americana de presa, citand surse din mediul financiar al SUA.