Seful statului considera ca situatia creata in jurul lui Edward Snowden si alte cazuri similare nu trebuie sa complice relatiile interstatale. „Avem niste obiective, inclusiv pe directia dezvoltarii raporturilor noastre cu SUA”, a spus liderul de la Kremlin. „Promovam o politica externa independenta”, a amintit Putin, citat de ITAR-TASS.

„Sper ca partenerii nostri vor aborda lucrurile cu intelegere si calm”, a adaugat presedintele rus. „Legaturile interstatale sunt mai mportante decat certurile dintre serviciile speciale”, a afirmat el. Putin a mentionat ca autoritatile tarii sale nu intentioneaza sa afle detalii legate de activitatea lui Snowden, care a fost avertizat sa renunte la orice actiune capabila sa aduca prejudicii Statelor Unite.

„Nu ne-am propus sa aflam amanunte si detalii. L-am avertizat pe domnul Snowden ca nu acceptam nici un fel de activitate care ar putea dauna relatiilor ruso-americane”, a subliniat Putin, potrivit caruia fostul agent CIA nu are de gand sa ramana in Rusia o vesnicie. „De fapt, a spus-o chiar el. E tanar, iar noi chiar nu intelegem cum s-a decis la un astfel de pas si cum si-a propus sa-si contruiasca mai departe viata. Dar e viata lui, alegerea lui. Noi avem alte obiective, inclusiv in directia consolidarii relatiilor cu SUA, a precizat Putin.

Dupa mai mult de trei saptamani de cand se afla blocat in zona de tranzit a aeroportului moscovit Sheremetievo, dupa ce Washingtonul i-a anulat pasaportul, Snowden a cerut oficial marti azil in Rusia. Dezvaluirile lui privind programul american de supraveghere a comunicatiilor mondiale a iscat un scandal la nivel global, punand in dificultate administratia de la Casa Alba.