'Datele confirmă temerile privind mediul economic global şi scandalul de la VW, care afectează încrederea investitorilor şi activitatea economică în următoarele luni. Faptul că indicele este atât de aproape de zero arată că foarte puţini investitori văd o îmbunătăţire a condiţiilor economice în următoarele şase luni', a comentat analistul Jennifer McKeown de la Capital Economics.

'Scandalul emisiilor de la Volkswagen şi creşterea slabă a pieţelor emergente au afectat perspectiva economiei germane. Totuşi, performanţa economiei interne este încă bună şi redresarea zonei euro continuă', a adaugat preşedintele ZEW, Clemens Fuest.

În august, exporturile Germaniei au scăzut cu 5,2%, la 97,7 miliarde de euro, cel mai mare declin din ianuarie 2009, arată datele publicate săptămâna trecută de Oficiul Federal de Statistică (Destatis). Importurile au coborât cu 3,1%, la 78,2 miliarde de euro, cea mai semnificativă scădere din noiembrie 2012. Excedentul comercial al Germaniei s-a redus la 15,3 miliarde de euro în august, de la 25 miliarde de euro în iulie.

"Acesta este un recul puternic, care nu se înregistrează în fiecare zi. Încetinirea din China, Brazilia, Rusia şi alte pieţe au afectat exporturile', a subliniat, la randul sau, analistul Holger Sandte, de la Nordea. Şi producţia industrială a înregistrat în august cel mai semnificativ declin din ultimele 12 luni, în timp ce comenzile industriale au scăzut cu 1,8%, ceea ce indică un posibil declin al exporturilor pe principalele pieţe ale Germaniei din ţările emergente.

Sunt analisti care sustin ca, dimpotriva, poziţia fiscală solidă a Germaniei, situaţia foarte bună a pieţei de muncă, inflaţia scăzută, declinul semnificativ al preţului la ţiţei, deprecierea euro şi noile măsuri de politică monetară adoptate de BCE, oferă motive suplimentare de optimism privind perspectivele celei mai mari economii europene în acest an.