Ca s-a incalcat legea nu exista dubii, faptele au fost recunoscute de conducerea producatorului auto german. Intrebarea este ce anume a determinat VW sa procedeze astfel, punand in pericol viitorul unuia dintre cei mai puternici constructori mondiale de autovehicule? SUA raman o piata a masinilor pe benzina, motorina fiind, se pare, de o calitate inferioara.

Este, prin urmare, posibil ca, pentru a proteja motorul autoturismelor sale, Volkswagen a modificat in mod constient functionarea sistemelor de filtru, astfel incat ele sa functioneze conform normelor in vigoare in SUA numai in timpul verificarilor obligatorii.

Pe de alta parte, statul California figureaza in strategia de dezvoltare a Volkswagen drept o veriga esentiala pentru cucerirea pietei americane. Dar in California standardele ecologice sunt extrem de ridicate, astfel incat compania germana ar fi fost, prin urmare, constransa sa recurga la ilegalitati pentru a-si atinge scopul. Oricum, VW intentiona sa investeasca in acest stat 8 miliarde de dolari pana in 2018.

Acum, dupa ce intreaga manarie a fost dezvaluita, VW risca o amenda de 18,075 miliarde de dolari, adica aproximativ 37.500 de dolari pentru fiecare dintre cele 482.000 de autoturisme diesel vandute in Statele Unite. Iar lucrurile par sa nu se opreasca aici: si alte tari din lume au anuntat ca intentioneaza sa faca investigatii legate de Volskwagen.

Un lucru este cert: concernul german se confrunta cu una dintre cele mai grave crize din istoria lui. Iar problemele companiei s-ar putea repercuta asupra economiei primei economii a Uniunii Europene, deja afectata de alta criza, cea a refugiatilor. Sa insemne asta inceputul sfarsitul unei intreprinderi de succes?

Oricum, potrivit unui responsabil al WWF, procedura deschisa in SUA impotriva Volkswagen este un pretext pentru a ataca societatile europene. Cu alte cuvinte, este vorba de concurenta. Daca este asa sau nu, timpul o va demonstra.