De aceasta data, pietele au reactionat la perspectiva unei Scotii independente. Mult timp insensibili la dezbaterile pe aceasta tema, investitorii si-au schimbat brusc atitudinea pe masura apropierii referendumului care ar putea conduce la separarea Scotiei de restul Marii Britanii, scrie cotidianul economic francez Les Echos.

Ultimele sondaje de opinie indica o egalitate intre "DA" si "NU", iar cel mai recent chestionar, publicat duminica, releva un mic avantaj al separatistilor in intentiile lor de vot.

Deja atacata saptamana trecuta, lira sterlina si-a continuat deprecierea in fata dolarului. "Planeaza incertitudinea, tendinta de scadere s-ar putea mentine si in zilele urmatoare", a comentat Valentin Marinov, analist la City. Ce moneda va alege Scotia in cazul independentei sale, este intrebarea aflata pe buzele tuturor. In absenta unui acord prealabil intre Londra si Edinburgh, sunt posibile mai multe scenarii:

1. Uniune montara cu Londra

Este varianta preferata de separatisti, subliniaza Les Echos. In opinia lor, Londra ar fi interesata de o astfel de uniune montara cu Edinburgh, pentru a asigura stabilitate lirei sterline, sistemului bancar britanic si, implicit, economiei in ansamblul ei.

Liderul separatistilor, Alex Salmond, a avertizat ca Scotia nu-si va asuma partea din datoria publica britanica, daca Londra refuza acest scenariu. Sustinut la laureatul premiului Nobel pentru economie, Joseph Stiglitz, el asigura ca guvernul "blufeaza" si ca va fi constrans sa negocieze cu Edinburgh.

2. Scotia foloseste lira pentru a sistine Banca Angliei

In cazul unui esec al uniunii montare, s-ar putea merge pe un "plan B". Scotia va continua sa foloseasca lira sterlina, chiar si fara un acord din partea Londrei. "Nu ne puteti interzice acest lucru", a lansat liderul Scttish National Party. Dupa modelul Muntenegrului, care utilizeaza euro, Scotia va folosi, in acest caz, o moneda pe care nu o controleaza.

Totusi, aceasta varianta ar permite o tranzitie relativ usoara pentru schimburile comerciale si financiare dintre cele doua tari. Probleme vor apare in cazul in care Scotia ar pierde sprijinul Bancii centrale britanice.

3. Scotia emite o moneda proprie

Scotia ar putea emite o moneda proprie? Ipoteza nu intra, pentru moment, in calculele separatistilor, dar nu este una absurda. Norvegia sau Noua Zeelanda, economii comparabile cu cea scotiana, au moneda proprie.

Acest lucru ar permite Scotiei sa promoveze o politica monetara separata, conform obietivelor sale bugetare. Inconvenientul consta in faptul ca, pentru intreprinderi si privati, tranzactiile cu Marea Britanie ar deveni mai scumpe.

4. Scotia adera la euro

Aderare la moneda europeana? Separatistii au cochetat cu aceasta idee inainte de declansarea crizei din zona euro. Totusi, un astfel de scenariu nu poate fi materializat imediat.

Intr-o prima faza Scotia ar trebui sa adere la UE ca un nou stat membru, apoi sa intruneasca toate criteriile cerute (deficit bugetar, inflatie, etc) pentru a fi primita in zona euro. Marele dezavantaj ar fi ca Scotia ar deveni dependenta de politica monetara a BCE, in conditiile in care relatiile economice cu Marea Britanie, care nu face parte din zona euro, sunt dominante.