Criticata de alesi care ii reproseaza, printre altele, ca a subevaluat importanta revoltelor din Orientului Mijlociu, asa numita "Primavara araba" sau ca nu a anticipat ofensiva de anul trecut a jihadistilor gruparii Statul Islamic in Irak si Siria, CIA ar urma, potrivit reformei, sa atraga mii de agenti cu misiuni absolut noi si diferite.

Brennan doreste sa realizeze doua lucruri: sa intareasca sistemul american de control a spatiului virtual si sa fluidizeze schimburile de infromatii intre spionii de pe teren si analistii din birouri.

Prin urmare, CIA va fi reorganizata in zece "centre de misiuni", fiecare cu domeniu strict de activitate, precum terorism, proliferarea armamentului sau Orientul Mijlociu.

Schimbare se va produce si in privinta metodelor de lucru: agentii de pe teren vor impartasi informatiile obtinute cu analistii. Pana in prezent, cele doua sectiuni erau etanse si isi prezentau rapoartele la ofiteri superiori diferiti.

Contactat de Guardian, Tim Weiner, specialist in domeniu si autorul lucrarii History of the CIS, se declara circumspect. "Spionajul inseamna, dupa cum spune Sun Tzu, sa-ti cunosti dusmanul. A fi spion inseamna a invata limbi straine, pentru a putea discuta cu dusmanul la el acasa. Power Point, diagrame noi, o noua arhitectura... Toate astea sunt aspecte secundare", crede Weiner.