In acest context, premierul Binali Yildirim urmează să se întâlnească joi cu cei mai înalţi comandanţi ai armatei în cadrul unui Consiliu Militar Suprem (YAS) cu scopul de a remania o armată privata deja de de aproape jumătate dintre generalii săi după puciul eşuat.

Această reuniune la vârf intervine într-un moment în care puterea islamo-conservatoare a preşedintelui Recep Tayyip Erdogan şi-a intensificat miercuri "marea curăţenie" destinată să scoată afară din joc susţinătorii predicatorului exilat Fethullah Gulen, pe care îl acuză că ar fi urzit tentativa de lovitură de stat, ceea ce acesta neagă.

Canalele media sunt în prima linie a epurărilor prin anunţul oficial făcut miercuri despre închiderea a 45 de publicaţii, 16 canale de televiziune, trei agenţii de presă, 23 de posturi de radio, 15 reviste şi 29 de edituri. Aceste măsuri se adaugă celor 89 de mandate de arestare emise împotriva unor jurnalişti de luni până miercuri.

Epurarea este la fel de drastică în rândurile armatei, unde doar o mică parte se ridicase împotriva puterii în noaptea de 15 spre 16 iulie, utilizând avioane de vânătoare şi elicoptere cu care provocase haos pe străzile Ankarei şi Istanbulului.

149 de generali şi amirali au fost astfel destituiţi din armată pentru "complicitatea lor la tentativa de lovitură de stat", potrivit unui responsabil turc. Printre ei se află 87 de înalţi ofiţeri ai armatei terestre, 30 din aviaţia militară şi 32 din marină. În afară de aceştia, 1.099 de ofiţeri au fost de asemenea înlăturaţi din armată ca "nedemni" să facă parte din ea.

YAS ar urma deci să înlocuiască o mare parte din ierarhia militară în cursul reuniunii sale de joi care va dura întreaga zi. Ofiţeri inferiori ar urma astfel să fie promovaţi în eşaloane superioare. Ca semn al neîncrederii puterii, reuniunea nu se va ţine ca de obicei la cartierul general al armatei, ci la reşedinţa primului ministru din Ankara.

Conform agenţiei de presă Anadolu, peste 8.600 de militari au luat parte la lovitura de stat eşuată, adică doar o mică parte a armatei turce, subliniaza agerpres.

Ministrul energiei şi ginere al preşedintelui Erdogan, Berat Albayrak, a dezvăluit miercuri că YAS avea deja intenţia - înainte de tentativa de lovitură de stat eşuată - să se reunească în cursul verii pentru a-i înlătura din armată pe toţi ofiţerii suspectaţi că ar avea legături cu predicatorul Gulen, fost aliat devenit de trei ani adversarul principal al regimului islamo-conservator de la Ankara. Aceasta i-ar fi determinat pe militarii pro-Gulen să declanşeze revolta, a afirmat Albayrak.