Cu daune anuale de sute de miliarde de euro, schimbarile climatice vor face foarte mult economiei americane. In orice caz, acesta este bilantul trist, presarat cu avertismente, al raportului Risky Business, la a carui elaborare au contribuit, printre altii, fostul secretar al Trezoreriei,  Hank Paulson si fostul primar al New Yorkului, Michael Bloomberg.

Adoptand o pozitie neutra, studiul isi doreste sa obtina o apropiere intre lumea politicului si sectorul industrial, pentru o constientizare generalizata a pericolului si pentru o concentrare a eforturilor care trebuie indreptate spre prevenirea unui dezastru.

Pornind de la tendintelea actuale inregistrate in procesul schimbarilor climatice si pe frecventa uraganelor si furtunilor, raportul prezice pentru Statele Unite pierderi de peste 25 miliarde de euro pe an in zonele de coasta. O cifra care, afirma semnatarii documentului, va exploda pana in 2050 din cauza cresterii nivelului apelor, pentru a atinge intre 48,5 si 78 miliarde de euro.

Pana in 2100, aceste pierderi ar putea ajunge chiar la 500 miliarde euro, daunele fiind concentrate cu precadere pe coasta de Est si in zona Golfului Mexic.

Dincolo de consecintele dramatice ale schimbarilor climatice punctate, raportul incearca, de asemenea, o depolitizare a dezbaterilor pe aceasta tema si indeamna la un plus de eforturi din partea tuturor intreprinderilor americane. "Mediul de afaceri trebuie sa joace un rol mai activ in determinarea mijloacelor de actiune in fata riscurilor si costurilor schimbarilor climatice, dar si in elaborarea unor politici care sa permita SUA sa adopte o directie durabila", afirma autorii studiului, fara a avansa propuneri specifice.