"Scantei de-a lungul granitei cu Ucraina, batalia sangeroasa de la Alepio si normalizarea relatiilor cu Turcia demonstreaza determinarea cu care Putin creaza in jurul Rusiei o noua si ambitioasa ordine mondiala", afirma autorul articolului, Maurizio Molinari. In opinia lui, liderul de la Kremlin vrea sa reduca substantial influenta Statelor Unite in regiunea vizata.

"In Ucraina el vrea sa slabeasca increderea fata de Washington in calitatea acestuia de garant in Europa de Est, in Siria a mizat pe capacitatea de lupta impotriva jihadistilor comparativ cu fortele aliate in frunte cu SUA, iar in Turcia, el pune accent pe disensiunile dintre Ankara si NATO", detaliaza cotidianul italian. 

In acest sens, Molinari atrage atentia asupra imaginii din ultimul timp a unui Occident, marcat de divergente profunde legate de terorism si refugiati, slabit din punct de vedere economic si incapabil parca sa gaseasca argumentele adecvate pentru a spulbera neincrederea populatiei.

Pe acest fundal, Putin creaza un sistem de relatiile privilegiate cu multe state, al caror model politic difera de democratiile occidentale, de la Belarus la Turcia, de la Egipt la Iran si fostele republici din Asia centrala. In acelasi timp, Moscova foloseste instrumente, inclusiv "investii in energie sau prezenta militara", apreciaza La Stampa.