"Reducerea producţiei începe să funcţioneze şi reechilibrarea este în desfăşurare", a comentat Gene McGillian, de la Tradition Energy. In contextul referendumului de independenta convocat de kurzii din Irak, Turcia a amintat, prin vocea preşedintele Recep Tayyip Erdogan, că va închide conducta prin care Kurdistanul irakian exportă petrol pe pieţele lumii. Astfel de tensiuni, alături de majorarea cererii, în special din China, au condus la scumpirea ţiţeiului la nivel global.

Reechilibrarea pieţei petrolului înregistrează progrese mai lente decât se estima, dar procesul va accelera în semestrul doi din 2017, aprecia, recent, secretarul general al OPEC, Mohammad Barkindo. In opinia lui, creşterea semnificativă a cererii de ţiţei, reducerea producţiei în baza acordul încheiat de OPEC şi statele producătoare din afara cartelului, dar si majorarea stocurilor în SUA se numara printre motivele accelerării reechilibrării pieţei petrolului în semestrul doi din 2017.

Recent, producătorii de ţiţei din afara Organizaţiei Statelor Exportatoare de Petrol au decis să se alăture OPEC, prelungind până în martie 2018 perioada de reducere a producţiei de ţiţei.

În luna decembrie 2016, ţările membre OPEC şi alte 11 state producătoare din afara cartelului au acceptat să-şi reducă producţia combinată cu 1,8 milioane de barili pe zi (bpd) în primul semestru din 2017. Joi, la reuniunea de la Viena, s-a stabilit ca în perioada iunie 2017 - martie 2018 producţia combinată să fie redusă cu 1,8 milioane de barili pe zi.

Reducerea producţiei de petrol a OPEC a permis preţului la petrol să revină deasupra pragului de 50 de dolari per baril. Însă, creşterea preţului a dus şi la creşterea producţiei de petrol de şist a SUA, ţară care nu participă la discuţiile pentru reducerea ofertei de ţiţei, ceea ce încetineşte procesul de reechilibrare a pieţei, scrie agerpres.