Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat marţi seara la Bruxelles, în timpul unei conferinţe de presă, că între Rusia şi NATO există în continuare "opinii divergente" cu privire la scutul antirachetă, potrivit site-ului Ministerului rus de Externe.


Marţi seara, după încheierea lucrărilor Consiliului NATO-Rusia, Serghei Lavrov a susţinut o conferinţă de presă în care a prezentat principalele puncte de discuţii cu partenerii din NATO. Deşi, pe unele teme (combaterea terorismului, traficulde droguri sau pirateria) NATO şi Rusia au puncte de vedere comune, în privinţa altora există în continuare divergenţe, a admis diplomatul rus.

Un subiect sensibil, care preocupă în mod esenţial ambele părţi şi pe marginea căruia sunt constatate divergenţe, este amplasarea scutului antirachetă în Europa. "Am discutat şi problema scutului antirachetă", a menţionat Lavrov, care a afirmat în continuare că, în prezent, între Rusia şi NATO există "opinii divergente", mai ales că partea rusă este interesată "să efectueze o analiză comună cu privire la riscurile sistemului de apărare antirachetă" şi era pregătită pentru o asemenea analiză după summitul de la Lisabona din noiembrie 2010, dar NATO pare că a renunţat la acest demers.

"Ne-am înţeles că în timpul adecvat vom avea consultări şi ne vom strădui să obţinem un răspuns la această întrebare", a precizat Lavrov. Totodată, un alt subiect care preocupă Rusia este extinderea NATO. Şeful diplomaţiei de la Moscova a precizat că este "dreptul fiecărui stat suveran" să aleagă între "uniuni şi alianţe" şi nu are nicio obiecţie în acest sens, dar în noul secol, aşa cum este "stabilit în mod clar şi explicit" în documentele NATO-Rusia, "securitatea este indivizibilă şi nimeni nu trebuie să îşi consolideze (propria) securitate în detrimentul securităţii altora", a încheiat ministrul rus.