"Este de la sine inteles ca o tara precum Rusia, puternica din punctul de vedere al dotarii militare, poate trece pentru un astfel de sistem de aparare. Nu asta e problema. Intrebarea care ne framanta si care este, in realitate, adevaratul motiv pentru care ii ajutam pe partenerii nostri europeni rezida in asigurarea protectiei necesare impotriva amenintarii iraniene sau a altor amenintari care apar in regiune", a explicat mai departe inaltul ofiter american.

Winnefeld a asigurt ca Statele Unite desfasoara in Europa ceva "similar sistemului lor national de aparare aeriana", care nu reprezinta un pericol la adresa Rusiei, pentru ca nu are posibilitati in acest sens.

"Nu asa e politica Statelor Unite - sa construiasca scuturi aeriene pentru a contracara rachetele balistice rusesti in Europa. Elementele sistemului pe care SUA il desfoasa in Polonia si Romania au rolul de a dobori rachete balistice cu raza lunga de actiune, care pot fi lansate de alte tari, din afara regiunii euroatlantice, impotriva partenerilor nostri europeni din NATO", a spus mai departe amiralul american.

In acest context el a recomandat Moscovei sa renunte la starea de panica artificial creata in privinta scutului european si sa detemine Iranul sa renunte la programul de inarmare cu rachete.