La 37 de dolari, barilul evolueaza departe de pretul de 60 de dolari necesar unor grupuri precum Total, Statoil sau British Petrolum pentru echilibrarea balantei lor financiare. In aceste conditii, companii se vad obligate sa-si reduca si mai mult cheltuieli, sa opereze concedieri si sa intarzie anumite proiecte.

Potrivit firmei norvegiene de consultanta Rystad Energy, investitiile mondiale in petrol si gaze naturale vor scadea anul acesta la 522 miliarde de dolari, dupa o reducere de 22% in 2015, la 595 miliarde. "Va fi pentru prima data de la criza petrolului din 1986, cand se vor inregistra doi ani consecutivi de diminuare a investitiilor", a subliniat Bjornar Tonhaugen, vicepresedintele Rystad Energy.

Reducerea costurilor va afecta, prin urmare, numarul de proiecte, va determina renegocierea contractelor cu furnizorii si recurgerea la tehnologii mai putin complexe. "Companiile intentioneaza o diminuare a ariei lor de activitati, acordand prioritate celor care ofera cea mai buna revenire la investitii", a explicat Brendan Warn, analist la BMO Capital Markets.

Shell, spre exemplu, care va finaliza in februare achizitia BG pentru 54 de miliarde de dolari, se va concentra pe piata gazelor naturale lichefiate si pe productia de petrol la mare adancime, in special in Brazilia, domenii considerate mai atractive si unde BG dispune de o pozitie de prim plan. La randul sau, BP se va concentra pe Golful Mexic si Egipt, unde a aprobat un proiect de 12 miliarde de dolari.