Evolutia ascendenta din ultimele zile a pietei petrolului este un "fenomen fals", o pauza, dupa care titeiul va reveni pe panta descendenta, afirma expertii Citigroup.

De la 110 dolari/baril la mijlocul lunii iunie a anului trecut, pretul petrolului a cazut, in ianuarie 2015, la 45 de dolari/baril, pentru ca acum sa oscileze in jurul valorii de 58 dolari/baril (titeiul marca Brent) si de 52 de dolari/baril pentru marca americana WTI.

Dar, noteaza analistii Citigroup, in pofida reducerii globale a cheltuielilor petroliere, care au condus la o crestere a preturilor, productia de aur negru a Statelor Unite continua sa progreseze.

"Brazilia si Rusia si-au redus cotele de productie pana la niveluri record. Adevarata batalie pentru piata titeiului se duce, practic, intre Arabia Saudita, Iran si Irak", arata analistii citati.

In opinia lor, este putin probabil ca OPEC, organizatia tarilor exportatoare de petrol, sa recurga la traditionala metoda de reglementare a preturilor, adica reducerea sau cresterea productiei.

"Dezvoltarea productiei de petrol a SUA poate marca sfarsitul OPEC", avertizeaza Citigroup. Altfel spus, rolul OPEC va fi diminuat considerabil, astfel incat cartelul isi va pierde rolul de factor de reglementare a pietei.